Svet

Stoltenberg: Pomoć Kine Rusiji bila bi "istorijska greška"

Generalni sekretar NATO-a je kazao da su članice Alijanse, nakon što su prihvatile ulazak Finske, saglasne da bi Švedska trebalo da postane njihov saveznik što je pre moguće
Stoltenberg: Pomoć Kine Rusiji bila bi "istorijska greška"© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Bilo kakva "smrtonosna pomoć" Kine, kojom bi snabdela Rusiju za rat u Ukrajini, bila bi "istorijska greška" koja bi imala velike posledice izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu Alijanse u Briselu.

Stoltenberg je, posle sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, rekao da je budućnost Ukrajine u evroatlantskoj porodici i poručio da će NATO nastaviti da podržava i Gruziju, Moldaviju, kao i BiH.

On je rekao, kako prenosi Tanjug, da buduće članstvo Ukrajine u Alijansi mora da bude zasnovano na tome da je ta zemlja nezavisna i demokratska, što je sada izazov zbog, kako kaže, "ruske invazije".

Stoltenberg je ocenio da bi, ukoliko bi ruski predsednik Vladimir Putin pobedio u Ukrajini, to poslalo opasnu poruku, kako je naveo, "autoritarnim zemljama širom sveta".

Komentarišući najavu Rusije da će postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji, on je ocenio da je zajednička izjava Kine i Rusije, sa pozivom da države ne raspoređuju nuklearno oružje van svojih granica, bila ''prazno obećanje''.

On je rekao da bi ''svi trebalo da pažljivo pratimo ono što Rusija radi'', ali je dodao da NATO do sada nije video nikakve znake da se u Moskvi pristupilo realizaciji te Putinove najave.

Generalni sekretar NATO-a je kazao da su članice Alijanse, nakon što su prihvatile ulazak Finske, saglasne da bi Švedska trebalo da postane njihov saveznik što je pre moguće, prenosi Rojters.

image