Svet

Sijarto o članstvu Ukrajine u NATO: Nemoguća misija

Mađarska neće podržati korake koji vode ka direktnoj konfrontaciji između Rusije i NATO-a, poručio je ministar spoljnih poslova
Sijarto o članstvu Ukrajine u NATO: Nemoguća misija© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Članstvo Ukrajine u NATO-u je "potpuno nerealno", potrebno je da se uzdržimo od koraka koji vode ka eskalaciji sukoba, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Očigledno je da je potpuno nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u NATO-u. Mislim da bi sada bilo u redu da se fokusiramo na jednu stvar, a to je da se rat što pre okonča. Potrebno je suzdržati se od svih odluka, manifestacija, pa čak i izjava koje dovode do eskalacije", rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

Sijarto je istakao da bi direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije značila svetski nuklearni rat, a da su predlozi koji dovode do toga neprihvatljivi za Mađarsku.

"Za nas je glavno da se na samitu NATO-a u Viljnusu i dalje jasno sprovode ranije odluke, da NATO nije strana u ratu u Ukrajini i da treba da učinimo sve da sprečimo direktan sukob između Rusije i NATO. Sve, sve što prevazilazi ove granice, sve što preti nastanku direktnog sukoba između Rusije i NATO, sve što ugrožava učešće NATO-a kao strane u sukobu je za nas neprihvatljivo", poručio je Sijarto.

Mađarska će svaki predlog u Viljnusu, zaključio je on, razmatrati sa ove tačke gledišta, budući da "direktan sukob NATO-a i Rusije dovodi do rizika od izbijanja trećeg svetskog rata, pa čak i nuklearnog rata".

image