Svet

Ko još minira Makronovu posetu Kini: Usvojeno saopštenje o "ekonomskoj prinudi"

Ministri trgovine zemalja Grupe sedam izrazili su "ozbiljnu zabrinutost zbog ekonomske prinude"
Ko još minira Makronovu posetu Kini: Usvojeno saopštenje o "ekonomskoj prinudi"Getty © Pool / Pool

U trenutku kada francuski predsednik Emanuel Makron boravi u poseti Kini u pokušaju da ostvari neke ekonomske poene za sebe i Evropu, ali i da pokuša da "preotme" Peking Moskvi, grupa najrazvijenijih zemalja usvojila je saopštenje o "ekonomskoj prinudi" Kine.

Naime, ministri trgovine zemalja Grupe sedam izrazili su "ozbiljnu zabrinutost zbog ekonomske prinude" koja se, kako navode, često nameće putem trgovine i investicija i "podriva ekonomsku sigurnost", naveli su u saopštenju objavljenom posle onlajn sastanka i dodali da će "kolektivno" tražiti načine da se suprotstave takvim merama i ublaže njihovu štetu.

Iako se u saopštenju ne pominje Kina, ono prati kampanju Bajdenove administracije da okupi podršku saveznika u smanjenju zavisnosti od Pekinga za ključne elemente u lancima snabdevanja, kao što su poluprovodnici, piše "Blumberg".

Američka administracija pokušava da obuzda tehnološki i ekonomski zalet Kine ograničenjima izvoza opreme potrebne za proizvodnju čipova kako bi se tako sprečio pristup Pekinga američkoj naprednoj tehnologiji. 

SAD nastoje da obuzdaju tehnološki napredak Kine, koju smatraju pretnjom svojoj nacionalnoj bezbednosti i pozvali su saveznike da im se priključe u blokadi Pekinga. Vašington je prošlog oktobra uveo sveobuhvatnu kontrolu izvoza koja je sprečila kineske firme da kupuju određene američke proizvode za pravljenje čipova, koje bi Peking navodno mogao da koristi u vojne svrhe.

Kina je više puta kritikovala američku politiku u vezi sa poluprovodnicima i čak je podnela zvaničnu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog kontrole izvoza, tvrdeći da ona ugrožava interese kineskih kompanija i remeti globalne lance snabdevanja.

Ministri G7 su u saopštenju naveli da će unaprediti saradnju sa "drugim partnerima istomišljenicima" kako bi povećali "kolektivnu spremnost, otpornost i odvraćanje od ekonomske prinude".

Japan je prošle nedelje najavio da će pojačati kontrolu izvoza niza tehnologija koje se koriste u proizvodnji visokokvalitetnih poluprovodnika, nakon sličnog poteza Holandije.

Iako su zvaničnici negirali da su mere usmerene na određenu zemlju, one se odnose na države koje nisu na listi najpovoljnijih trgovinskih partnera Japana, među kojima je i Kina.

U međuvremenu, Federacija nemačke industrije (BDI) je pozvala na ponovne pregovore o zamrznutom investicionom sporazumu između EU i Kine i pozvala šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i francuskog predsednika Emanuela Makrona - koji ove nedelje borave u Pekingu - "da insistiraju na pouzdanosti kineskog rukovodstva i poštovanju međunarodnih pravila".

To bi uključivalo ponovno pregovaranje o značajnom trgovinskom sporazumu sa Kinom, Sveobuhvatnom sporazumu o investicijama (CAI), koji je napisan 2020. godine, ali je potom blokiran u Evropskom parlamentu nakon što je Peking sankcionisao neke od njegovih zakonodavaca.

Saopštenje BDI je usledilo kada su Makron i Fon der Lajen krenuli u zajedničku posetu Pekingu, koja bi trebalo da postane delikatan čin balansiranja između "ukidanja rizika" ekonomskih zavisnosti i otvaranja problematičnih pitanja poput Ukrajine.

image