Zelenski u poseti Varšavi, a poljski ministar podnosi ostavku zbog poplave ukrajinskih proizvoda

Poljski ministar poljoprivrede podneo je ostavku zbog najezde ukrajinskih proizvoda u zemlji, dok ukrajinski lider traži veću pomoć od Varšave

Poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Varšavi prerasla je u političku krizu kada je poljski ministar poljoprivrede istog dana podneo ostavku zbog nemogućnosti da smanji količinu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji su preplavili zemlju.

To je, objašnjava "Politiko" ključno pitanje za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda, koja mora da zadrži poljoprivrednike na svojoj strani uoči parlamentarnih izbora ove jeseni. Sa druge strane, farmeri su sve više ogorčeni zbog pada cena proizvoda izazvanog rastućim ukrajinskim uvozom.

Uprkos svemu, Zelenski je dočekan sa pompom. U predsedničkoj palati u Varšavi, predsednik Andžej Duda odlikovao ga je Ordenom Belog orla, najstarijim i najprestižnijim ordenom Poljske, jer je "uzoran vođa države i nacije".

Zelenski je zahvalio Poljacima na podršci, ali nije propustio priliku da zatraži još vojne i svake druge pomoći od Varšave.

Specijalna vojna operacija i višedecenijski animozitet prema Moskvi, učinili su Poljsku i Ukrajinu bliskim saveznicima. To što je Poljska najvatrenija pristalica Kijeva u EU donelo im je političke poene i pomoglo da izbegnu izolaciju zbog nepoštovanja demokratskih principa i principa vladavine prava.

No, piše briselski portal, postoji i politička cena, kao što pokazuje ostavka ministra poljoprivrede Henrika Kovalčika.

Kovalčik je rekao da je odlučio da podnese ostavku jer Evropska komisija neće pristati da ponovo uvede akcize i carine na uvoz ukrajinskog žita, što je potez na koji njegovo ministarstvo poziva od decembra, uprkos prvobitnom protivljenju rukovodstva zemlje.

"Pošto je veoma jasno da Evropska komisija neće ispuniti osnovne zahteve poljoprivrednika, doneo sam odluku i podneo ostavku na mesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja", naveo je Kovalčik u saopštenju.

Uprkos bliskim vezama Kijeva i Varšave, poseta Zelenskog došla je u nezgodnom trenutku za vladu koja već nedeljama pokušava da umiri proteste poljoprivrednika.

Demonstracije, kao odgovor na neuspeh vlade da ublaži uticaj neviđenog priliva ukrajinskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlju, prete da uzdrmaju temelj vladine tradicionalne ruralne podrške.

Premijer Mateuš Moravjecki je prošle nedelje poslao pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen tražeći od nje da primeni mere koje bi ograničile količinu ukrajinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda koji ulazi u EU. Pismo su potpisali šefovi vlada iz još četiri zemlje EU koje se graniče sa Ukrajinom.

Najavljujući zajedničko pismo, Moravjecki je tvitovao: "Podržimo Ukrajinu, ali učinimo to mudro i, iznad svega, stavimo interes zemlje i poljskih farmera na prvo mesto!"

Kovalčikova ostavka ipak nije rešila ništa oko ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda.

"Šta nam ostavka pomaže?" rekao je novinarima Stanislav Barna, jedan od vođa protesta na farmama. "Tražimo pomoć ovde i sada. Nećemo se povući čak ni ako se ministar promeni."