Svet

NATO se širi i na Daleki istok: Japan produbljuje saradnju sa Alijansom

Japanski ministar spoljnih poslova je ocenio da je ključno da članice NATO-a i partnerske zemlje, uključujući Japan, održe jedinstvo kada su u pitanju podrška Ukrajini i stroge sankcije Rusiji
NATO se širi i na Daleki istok: Japan produbljuje saradnju sa AlijansomGetty © Drew Angerer / Staff

Današnje složeno i ozbiljno međunarodno bezbednosno okruženje zahteva od partnera-istomišljenika da intenziviraju saradnju, poručio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši u autorskom tekstu za "Politiko" i dodao da su zbog tog razloga NATO i Japan značajno produbili odnose.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan ovog januara, gde smo podelili stavove o bezbednosnom okruženju u Indo-Pacifiku i potvrdili potrebu da istomišljenici preduzmu jedinstvenu akciju, naveo je ministar. Takođe smo razgovarali o budućnosti saradnje između Japana i NATO-a i izrazili svoju snažnu odlučnost da odnos Japan-NATO podignemo na novi nivo, dodao je on.

Japan i NATO su trenutno u procesu formulisanja Individualno prilagođenog Partnerskog programa. I kroz ovaj program, Japan namerava da značajno ojača svoju saradnju sa NATO-om u mnogim novim oblastima, kao što su sajber bezbednost, svemir, dezinformacije i kritične i nove tehnologije, pored tradicionalnih oblasti saradnje, naveo je ministar i dodao da je odnos Japan-NATO je već dokazao svoju vrednost stabilnim napretkom u različitim oblastima, od pomaganja područjima pogođenim zemljotresima do Ukrajine.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Hajašo je ocenio da je ključno da članice NATO-a i partnerske zemlje, uključujući Japan, održe svoje jedinstvo u podršci Ukrajini, dok sprovode stroge sankcije Rusiji.

Okrenuvši se Indo-Pacifiku, u Istočnom i Južnom kineskom moru nastavljaju se jednostrani pokušaji da se silom promeni status kvo, a vojne aktivnosti oko Japana se intenziviraju. Osim toga, Severna Koreja eskalira svoje provokacije lansiranjem balističkih projektila sa neviđenom učestalošću.

Kao odgovor na ono što je najsloženije i najstrože bezbednosno okruženje od kraja Drugog svetskog rata, Japan je prošlog decembra formulisao novu strategiju nacionalne bezbednosti, koja jasno kaže da će Japan suštinski ojačati svoje odbrambene sposobnosti i ojačati saradnju sa NATO-om i drugim slično nastrojenim zemljama, kako bi poduprle i odbranile slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava, naveo je japanski šef diplomatije.

Premijer Kišida je nedavno najavio i novi plan Japana za "slobodni i otvoreni Indo-Pacifik", a u planu je artikulisao viziju Japana, koja naglašava principe poput vladavine prava i inkluzivnosti — principe koji su postali još relevantniji u vođenju međunarodne zajednice od podela i konfrontacije do saradnje u istorijskoj prekretnici.

Ove napore ne može da učini sam Japan, i mi pozdravljamo pojačani angažman NATO-a, njegovih članica i partnerskih zemalja u Indo-Pacifiku, naveo je ministar čija zemlja ove godine preuzima predsedavanje G7.

image