Svet

Uspešan udarac uticaju SAD na Bliskom istoku: Saudijska Arabija bi da vrati Siriju u Arapsku ligu

Sirija bi vrlo brzo mogla da se vrati u Arapsku ligu uprkos protivljenju SAD
Uspešan udarac uticaju SAD na Bliskom istoku: Saudijska Arabija bi da vrati Siriju u Arapsku liguwww.globallookpress.com © IMAGO/Syrian Presidency apaima

Saudijska Arabija predvodi napore da se sirijski predsednik Bašar al-Asad zvanično vrati u arapski uži krug već sledećeg meseca uprkos protivljenju SAD, što bi, navodi "Blumberg", bila pobeda Irana i Rusije.

Rijad preduzima korake koji bi omogućili grupi regionalnih država Arapske lige da okončaju suspenziju članstva Sirije na vreme za samit koji će biti odražan sredinom maja, rekli su "Blumbergu" izvori upoznati sa pregovorima.

Izvori navode i da se SAD protive povratku Sirije u Arapsku ligu ali i da su svesne da malo toga mogu da učine da to spreče.

De fakto vladar Saudijske Arabije, prestolonaslednik Muhamed bin Salman nestrpljiv je da proglasi kraljevstvo neospornim političkim i ekonomskim liderom arapskog sveta.

Nakon prošlomesečnog iznenadnog obnavljanja veza sa Iranom, Rijad sada želi da bude na čelu inicijativa za smirivanje regionalnih zona sukoba kao što je Sirija i da osigura da ništa ne ometa njegove ambiciozne napore da transformiše svoju ekonomiju, navodi saudijski dnevnik "Okaz".

Iako skoro 80 godina stara Arapska liga ima relativno malu ulogu u kreiranju globalne politike, taj potez bi bio od simbolične važnosti. Uspešno pomirenje Sirije predstavljalo bi udarac uticaju SAD na Bliskom istoku i učvrstilo podelu između regiona i zapadnih vlada, navodi "Blumberg".

Iznad svega, to bi bila velika pobeda za Iran, koji je borcima, oružjem i gotovinom podržavao sirijsku vladu i branio porodicu Asad, sa kojom je bio u savezu od stvaranja Islamske Republike 1979. godine.

Saudijske poteze ka Siriji pozdravila je i Rusija.

Katar i Kuvajt protivili su se vraćanju Sirije u Arapsku ligu, ali teško da će moći da se bore protiv plime predugo, rekli su ljudi upućeni u diskusiju.

Sirija je suspendovana iz Arapske lige 2011. godine nakon Arapskog proleća. Saudijska Arabija se pridružila regionalnim državama i Zapadu u prekidu veza u to vreme, podržavajući opozicione snage protiv Asadove vlade, koju su uglavnom branili Iran i savezničke milicije iz Libana, Iraka i kasnije Rusije.

Kina i Rusija blokirale su pokušaje sankcionisanja Asada u Savetu bezbednosti UN, što je navelo SAD i Evropsku uniju da uvedu široka jednostrana ograničenja protiv Asada i njegove vlade.

image