Svet

Stoltenberg: NATO uspostavlja strateški višegodišnji program pomoći Kijevu

Generalni sekretar NATO-a je nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu ukazao na prijateljske veze Moskve i Narodne Republike Kine, sugerišući da bi Peking uskoro mogao da ponudi oružje Rusiji
Stoltenberg: NATO uspostavlja strateški višegodišnji program pomoći Kijevuwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Napominjući da je fokus poslednjeg sastanka NATO-a bio na Ukrajini, generalni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg je saopštio da se Alijansa dogovorila da uspostavi "strateški višegodišnji program pomoći" Kijevu.

Stoltenberg je rekao da se nada da će projekat "Ukrajinu dovesti do NATO standarda i povećati njenu interoperabilnost sa NATO-om", te da će podržati tu državu "na njenom putu ka evroatlantskim integracijama".

Upitan kada će Kijev biti primljen u blok, Stoltenberg nakon prvog dana razgovora u Briselu nije dao konkretan odgovor, samo je poručio da je "stav NATO-a o članstvu nepromenjen"

Ukrajini je prvi put ponuđeno da se pridruži alijansi 2008. godine, ali se čini da je po tom pitanju u poslednjih 15 godina napravljen veoma mali napredak.

Stoltenberg je nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu ukazao na prijateljske veze Moskve i Narodne Republike Kine, sugerišući da bi Peking uskoro mogao da ponudi oružje Rusiji.

"Kina odbija da osudi rusku agresiju i podržava rusku ekonomiju", rekao je on dodajući da su "saveznici jasno poručili da bi bilo kakvo pružanje vojne pomoći Rusiji bila istorijska greška sa značajnim posledicama".

Šef NATO-a nije objasnio šta bi te "posledice" podrazumevale. I Vašington je ranije zapretio odgovorom na potencijalnu kinesku vojnu podršku Moskvi, dok je Ministarstvo finansija SAD već uvelo sankcije za nekoliko kineskih kompanija optuženih da snabdevaju Oružane snage Rusije delovima za dronove.

Kina je odbacila sve optužbe koje se tiču navodne isporuke oružja Moskvi, insistirajući da zauzima "potpuno objektivan" stav prema sukobu i optužujući američke zvaničnike za širenje dezinformacija. 

Rusija je takođe demantovala navode da je tražila kinesku vojnu opremu.

Dve države su, ipak, ojačale odnose tokom prethodne godine, a predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping obećali su da će "dodatno produbiti uzajamno vojno poverenje" nakon razgovora u Kremlju prošlog meseca. 

Međutim, Putin je od tada izjavio da Rusija "ne stvara nikakav vojni savez sa Kinom", uprkos njihovoj "saradnji u vojno-tehničkoj sferi".

Neimenovani zapadni diplomata nedavno je za "Fajnenšel tajms" rekao da NATO "naprosto ignoriše" zahtev Kijeva za članstvo.

image