Svet

Meksiko traži pomoć od Kine: "Amerikancima nedostaje morala"

Andres Manuel Lopez Obrador je naveo da su poruke o meksičkoj odgovornosti za fentanil, koje stižu iz Amerike, zasnovane "na apsurdnom, manipulativnom, propagandističkom i demagoškom stavu"
Meksiko traži pomoć od Kine: "Amerikancima nedostaje morala"© AP Photo/Evan Vucci, File

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je od Pekinga pomoć u suzbijanju prometa fentanila, rekavši da je njegova zemlja žrtveno jagnje usled "lažnih i neodgovornih" tvrdnji američkih zvaničnika da je Meksiko kriv za krizu sa drogom u Vašingtonu.

"Nepravedno, oni nas okrivljuju za probleme koji su u velikoj meri povezani sa njihovim gubitkom morala i njihovom krizom blagostanja", napisao je Lopez Obrador kineskom predsedniku Si Đinpingu u pismu od 22. marta koje je novinarima otkrio u utorak.

On je poručio i da su poruke koje stižu iz Amerike zapravo nedostatak poštovanja i pretnja suverenitetu, a "zasnovani su na apsurdnom, manipulativnom, propagandističkom i demagoškom stavu".

Lopez Obrador je pomoć od Sija zatražio ne zbog "ovih grubih pretnji, već da vas zamoli da nam iz humanitarnih razloga pomognete kontrolisanjem pošiljki fentanila koji se mogu slati iz Kine u našu zemlju".

On je dodao da bi kineska vlada mogla da meksičkim vlastima pomogne da steknu "veću kontrolu" nad pošiljkama, pružajući im informacije o teretu fentanila, uključujući njihove očekivane lokacije i vreme dolaska.

Meksičke laboratorije za lekove, navodno od sastojaka fentanila koji se isporučuju iz inostranstva, a posebno Kine, prave pilule koje liče na obične farmaceutske proizvode.

Republikanski zakonodavci u Vašingtonu okrivili su graničnu krizu između SAD i Meksika za poplavu fentanila u zemlji, a od predoziranja ovim sintetičkim opijatima zabeleženo je 70.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Lopez Obrador je u svom pismu Siju istakao da "društveno propadanje" pokreće potražnju SAD za fentanilom.

"Rekao bih im, na primer, da svoju decu drže duže kod kuće. Nemojte ih izbacivati iz kuće. Čuvajte ih još dve ili tri godine", savetovao je on.

Meksički predsednik naveo je i da se samo oko 30 odsto ilegalnog fentanila koji se konzumira u SAD prokrijumčari preko američko-meksičke granice.

"Ipak, na lažan i neodgovoran način, neki američki zakonodavci su nedavno okrivili Meksiko za nesreću koju u svojoj zemlji trpe zbog upotrebe fentanila", rekao je.

Peking je 2019. zabranio izvoz fentanila, što je bio potez koji je tadašnji američki predsednik Donald Tramp pozdravio kao potencijalnu "promenu igre", ali su kineski dobavljači navodno nastavili da isporučuju sastojke fentanila meksičkim kartelima.

Kineski zvaničnici odbacili su optužbe SAD da karteli prave pilule fentanila sa sastojcima koje isporučuje Kina kao "potpuno lažne".

image