Svet

Pritisak na Tbilisi: SAD uvode sankcije gruzijskim sudijama

"Problematične" sudije Blinkenovu odluku tumače kao pokušaj da se sudovi, ali i ceo pravosudni sistem Gruzije podrede Sjedinjenim Državama
Pritisak na Tbilisi: SAD uvode sankcije gruzijskim sudijama© Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

Stejt department stavio je četvoricu gruzijskih sudija na spisak osoba kojima se zabranjuje putovanje u SAD, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken, optužujući ih za "umešanost u značajnu korupciju".

Sudije Mihail Činčaladze, Levan Murusidze, Irakli Šengelija i Valerijan Cercvadze "zloupotrebili su svoje položaje predsednika sudova i članova Visokog saveta pravde Gruzije, podrivajući vladavinu prava i veru javnosti u pravosudni sistem Gruzije", naveo je Blinken u saopštenju.

Dodao je i da SAD "nastavljaju da podržavaju Gruzijce na putu razvoja demokratije i vladavine zakona", te da će pozivati na odgovornost one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi.

"Stojimo uz sve sudije koje imaju integritet i hrabrost da rade nepristrasno i nezavisno", istakao je Blinken.

"Problematične" sudije nalaze se na položajima još od mandata predsednika Mihaila Sakašvilija kojeg su podržavale SAD , a kojeg je aktuelna vlada zbacila 2012. godine.

Murusidze, koji je doživotno na funkciji u gruzijskom Apelacionom sudu, nazvao je Blinkenovu najavu "pokušajem da se gruzijski sudovi i gruzijski pravosudni sistem podredi SAD", preneo je Interfaks.

Predsednik vladajuće partije Gruzijski san Irakli Kobahidze takođe je osudio američki potez kao uvredu protiv suvereniteta njegove zemlje.

"SAD ne misle da smo država", rekao je Kobahidze za lokalni TV kanal "Imedi", ali i obećao da će štititi interese Gruzije po svaku cenu i "svima pokazati da smo nezavisna država", te da neće dozvoliti da pravosudni sistem zemlje bude "oštećen bilo kakvim nepravednim postupcima".

U Tbilisiju su inače prošlog meseca trajali neredi zbog predloženog zakona o registraciji stranih agenata, koji je američka ambasada ocenila kao pretnju demokratiji, iako sličan zakon u toj zemlji postoji još od 1938. godine.

Stejt department je zapretio sankcijama Gruziji ako isti bude usvojen, tako da je tamošnji parlament poklekao pod američkim pritiskom i opozicionim demonstracijama i povukao predlog zakona.

image