Svet

Peking poručio Vašingtonu: Prekinite sve zvanične kontakte sa Tajvanom

Pozivamo SAD da nepokolebljivo ispoštuju svoje političke obaveze prema Kini po pitanju Tajpeja i da prestanu da se grubo mešaju u naše unutrašnje stvari, poručuju iz kineskog Ministarstva odbrane
Peking poručio Vašingtonu: Prekinite sve zvanične kontakte sa Tajvanomwww.globallookpress.com © BjÃ’.Â�rn Trotzki, via www.imago/www.imago-images.de

Peking poziva Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i zaustave bilo kakav zvaničan kontakt sa rukovodstvom tajvanske administracije, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

"Snažno se protivimo bilo kakvom obliku zvaničnog kontakta SAD sa Tajvanom. Oštro se protivimo svakom putovanju tajvanskog rukovodstva u Sjedinjene Države pod bilo kojim izgovorom, kao i američkom kršenju principa 'jedinstvene Kine' i odredbama tri zajednička kinesko-američka saopštenja, kao i svaki njihov kontakt sa rukovodstvom Demokratske progresivne partije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da Kina "poziva SAD da nepokolebljivo ispoštuju svoje političke obaveze prema Kini po pitanju Tajvana, prestanu da se grubo mešaju u unutrašnje stvari Kine i prekinu zvanične kontakte sa Tajvanom".

"Narodnooslobodilačka armija Kine će nepokolebljivo ispunjavati svoje obaveze i misiju, održavati stanje visoke pripravnosti, odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine, mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, tenzije između Pekinga i Vašingtona oko ostrva povećane su poslednjih nekoliko godina, a posebno su se zaoštrili prošlog avgusta nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (koju je na toj poziciji nasledio Makarti) posetila Tajpej. 

Kina je na zvaničnu posetu američke zvaničnice (prvoj poseti Tajvanu trećeg najvišeg zvaničnika SAD u poslednjih 25 godina) odgovorila nizom vojnih vežbi oko tajvanskih voda i vazdušnog prostora, kao i obustavom dijaloga sa SAD u nizu oblasti.

Tajvan, zvanično Republika Kina, pod samoupravom je od 1949. godine, iako nikada nije stekao formalnu nezavisnost od kopna i samo ga nekoliko zemalja priznaje kao suverenu državu.

image