Svet

Kenedi Mlađi: Potezima u Iraku i Ukrajini Amerika je od sebe napravila predmet sprdnje

Neokonzervativni pokret doneo je zemlji potpuno rasulo, tvrdi ovaj advokat iz čuvene američke porodice
Kenedi Mlađi: Potezima u Iraku i Ukrajini Amerika je od sebe napravila predmet sprdnjeGetty © Sean Gallup

Kontrola neokonzervativnog pokreta (neokona) nad SAD dovela je do kolapsa američke globalne hegemonije i uništavanja moralnog autoriteta nacije, a "rat u Ukrajini je konačni slom kratkotrajnog američkog veka neokona", smatra Robert Kenedi Mlađi.

"Kolaps uticaja SAD na Saudijsku Arabiju i novi savezi te Kraljevine sa Kinom i Iranom bolni su simboli strašnog neuspeha neokonzervativne strategije održavanja globalne hegemonije SAD agresivnim projekcijama vojne moći", naveo je Kenedi na Tviteru uz članak Rojtersa o smanjenju proizvodnje OPEK+ nafte uprkos tome što to ne odgovara Bajdenovom režimu.

Kina je, tvrdi on, istisnula "Američko carstvo", spretno projektujući ekonomsku moć.

"Tokom protekle decenije, naša zemlja je potrošila bilione bombardujući puteve, luke, mostove i aerodrome. Kina je isto toliko potrošila gradeći širom sveta u razvoju", poručio je Kenedi.

"Projekti neokona u Iraku i Ukrajini, kako je on naveo, koštali su 8,1 biliona dolara. Osiromašili su srednju klasu, od američke vojne moći i moralnog autoriteta napravili predmet sprdnje, Kinu i Rusiju gurnuli u nepobedivi savez, uništili dolar kao globalnu valutu, koštali milione života i ništa nisu uradili da unaprede demokratiju ili steknu prijateljstva ili uticaj", zaključio je Kenedi.

image