Svet

"Global tajms": Evropa pod pritiskom SAD, potrebno da preuzme rizik u saradnji sa Kinom

Samo jačim odupiranjem pritisku Amerike, Evropska unija može da stvori veće mogućnosti za saradnju sa Kinom, navodi "Global tajms"
"Global tajms": Evropa pod pritiskom SAD, potrebno da preuzme rizik u saradnji sa KinomGetty © Lintao Zhang/Getty Images

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen Kini mogla bi da se posmatra kao retki prozor u stav Evropske unije o saradnji sa Kinom, piše "Global tajms", nezvanično glasilo KP Kine.

Uprkos preprekama, poput fraze "smanjenje zavisnosti od Kine" koju brojne zapadne vlade vole da koriste, Evropa i Peking i dalje traže mogućnost za dalju saradnju. Da nije tako, evropski zvaničnici ne bi toliko intenzivno posećivali azijsku državu.

Pre Makrona i Fon der Lajen u Kini je bio premijer Španije Pedro Sančez, a očekuje se da sredinom aprila njihovim stopama pođe i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Takvi potezi evropskih zvaničnika pokazuju da je Kina jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Francuske, Nemačke, pa čak i EU u celini. Kako Evropa postepeno racionalizuje svoju politiku prema Kini, jasno je da i dalje ima dosta prostora za saradnju u budućnosti.

Između ostalog, ekonomski potencijal Kine postavio je čvrstu osnovu za bilateralnu, ekonomsku, ali i naučnu i tehnološku saradnju.

Sa druge strane, Evropska unija se trenutno bori sa različitim ekonomskim izazovima zbog sukoba Rusije i Ukrajine. Pojačana ekonomska i trgovinska saradnja sa Kinom biće od velikog značaja za stabilnost i unapređenje ekonomije EU.

Kada je u pitanju energetska kriza, dve strane mogu da sarađuju na proizvodnji i ulaganju u solarne panele, litijumske baterije i druge izvore zelene energije, kao i izgradnju infrastrukture koja ima za cilj promovisanje diversifikacije izvora energije u Evropi.

Takođe, potreba za većom saradnjom Kine i EU proizilazi iz rastuće svesti o strateškoj autonomiji u Evropi. Iako su Sjedinjene Američke Države i EU saveznici, SAD uvek stavljaju svoje interese na prvo mesto, iznad interesa svojih partnera.

Kada je prošle godine administracija američkog lidera Džozefa Bajdena predstavila Zakon o smanjenju inflacije, bilo je jasno da mu cilj nije samo da obuzda Kinu, već i da naruši interese Evrope, ističe "Global tajms".

U osnovi, između Kine i EU ne postoji geopolitički sukob, već brojni zajednički interesi. Što je situacija složenija, dve strane bi trebalo da budu racionalnije. 

Podrazumeva se da se saradnja Kine i EU suočava sa sve većim izazovima u promenljivom međunarodnom političkom okruženju, ali sve zavisi od toga kakve će odluke dve strane sada doneti.

U vreme kada se globalna trgovina, energetika i proizvodnja menjaju, dalji razvoj bilateralne saradnje neizbežno će zahtevati više fleksibilnosti i napora sa obe strane kako bi se prevazišli izazovi.

Na sastanku sa generalnim direktorom holandskog proizvođača opreme za pravljenje čipova "ASML" Peterom Veninkom krajem marta, kineski ministar trgovine Vang Ventao rekao je da će Kina nepokolebljivo promovisati ekonomsko "otvaranje na visokom nivou" i da je spremna da stvori dobro poslovno okruženje za multinacionalne kompanije, među kojima i "ASML".

On je takođe izrazio nadu da će poverenje "ASML" u saradnju sa Kinom ojačati, jer bi se time dao doprinos kinesko-holandskoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Ne može se poreći da su Holandija ili Evropska unija možda pod pritiskom SAD, ali ukoliko one ne žele da preuzmu bilo kakav rizik u borbi za svoje interese, sama dobra volja Kine nije dovoljna za produbljivanje bilateralne saradnje.

Samo jačim odupiranjem pritisku Amerike, Evropska unija može da stvori veće mogućnosti za saradnju sa Kinom, dodaje "Global tajms".

Ista logika ne važi samo za saradnju u sektoru čipova, već i za druga pitanja saradnje Kine i EU. Imajući u vidu trenutnu ekonomsku i globalnu situaciju, postoji nada da će rukovodstvo EU pokazati više političke hrabrosti i odlučnosti da unapredi saradnju sa Kinom, kao što je zalaganje za ratifikaciju Sveobuhvatnog sporazuma EU i Kine o ulaganjima.

image