Svet

S otimačine prešli na rušenje: Crkva brvnara UPC u Lavovu nova žrtva progona (VIDEO)

Na snimku se vidi kako traktor razbija jednospratnu drvenu zgradu i da niko od prisutnih ne pokušava da to spreči
S otimačine prešli na rušenje: Crkva brvnara UPC u Lavovu nova žrtva progona (VIDEO)www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Russian Look

Na društvenim mrežama pojavio se snimak rušenja drvenog hrama Svetog ravnoapostolnog kneza Vladimira Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Lavovu. Nakon rušenja, planirano je da se na ovom mestu podigne objekat raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Na snimku se vidi kako traktor razbija jednospratnu drvenu zgradu i da niko od prisutnih ne pokušava da to spreči. 

Direktor Odeljenja za humanitarnu politiku Jevgenij Bojko rekao je da je pre početka rušenja, izvršen popis imovine u prisustvu svedoka i uz video snimak.

"Liturgijske stvari, crkveni pribor, ikone biće privremeno sačuvani u zgradi hrama PCU", rekao je on.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su više puta pokušavale "demontažu" hrama, a parohijani i predstojatelj crkve rekli da su da su u njoj više puta podmetani požari. 

Zamenik gradonačelnika Lavova Lubomir Zubah rekao je da se nada da će sve "proći bez provokacija, jer to zaista nikome nije potrebno".

Uprava rezervata Kijevsko-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje "nezakonitim i najavio odbijanje bratije da napusti manastir". 

Mitropolit je naglasio da oko "Lavre ne može biti kompromisa i da će bratija stajati do kraja". Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano, potrebna je odluka suda, kao i da je podneta tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

image