Amerikanci opet ostavili saveznika na cedilu: Toleda će izručiti peruanskim vlastima

Toledov zahtev da ne bude izručen je odbijen, pa će se on zbog korupcionaškog skandala pridružiti nekolicini bivših predsednika Perua koji su već u zatvorima u toj zemlji

Da je lako biti neprijatelj Sjedinjenim Američkim Državama, a da im je teško biti prijatelj, ustvrdio je jednom Ngujen Van Tijeu, bivši lider južnovijetnamske strane u ratu.

Sada je to shvatio i bivši peruanski predsednik Aleksandro Toledo, koga će američke vlasti definitivno izručiti Peruu zbog velikog korupcionaškog skandala u koji su umešana četiri bivša predsednika te zemlje.

Njega su dugogodišnji prijatelji ostavili na cedilu tako što je njegov zahtev da ne bude izručen odbilo je veće američkog apelacionog suda, kaucija mu je poništena, a on će se predati policiji u San Francisku.

Toledo (77) je optužen da je uzeo 20 miliona dolara mita od gigantske brazilske građevinske kompanije "Odebrekt", koja je priznala američkim vlastima da je podmićivala zvaničnike da bi decenijama dobijala ugovore širom Latinske Amerike.

Bivši predsednik Perua koji se proslavio predvodeći opoziciju protiv Alberta Fudžimorija (koji je takođe u peruanskom zatvoru) uhapšen je u julu 2019.godine u svojoj kući u Menlo Parku u Kaliforniji.

Osim što se u Americi skućio, on je i klasičan primer američkog đaka, budući da je i osnovno i postdiplomsko obrazovanje stekao na američkim univerziterima - u San Francisku i na Stanfordu.

Da je Toledo samo provirio u dugačku istoriju američkih izdaja, počev od one u kojoj su nadrljali upravo saveznici SAD iz Južnog Vijetnama, ili da je bar pogledao kako su u poslednje vreme prolazili prijatelji Amerike - možda bi utočište i spas od zatvora potražio na nekom drugom mestu.

Dovoljno je bilo videti kako su Amerikanci ostavili na cedilu svoje avganistanske saveznike, ili se prisetiti kako su lako prodali Kurde u Siriji - da bi se znalo da Amerika nije neko na koga se treba oslanjati.