Svet

Nemačka industrija oružja cveta usred krize u Ukrajini

Mediji prenose da je Nemačka prošle godine postala šesti najveći izvoznik u svetu
Nemačka industrija oružja cveta usred krize u UkrajiniGetty © David Hecker/Getty Images

Nemački proizvođači oružja imaju ogromne liste porudžbina i ubiru rastući profit usred globalnog popunjavanja zaliha oružja koje su ispražnjene zbog sukoba u Ukrajini, izvestio je "Blumberg".

Pozivajući se na Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira, taj medij navodi da je Nemačka prošle godine bila šesta u svetu po izvozu oružja, posle SAD, Francuske, Rusije, Kine i Italije.

Dok se na konačne brojke još čeka, mediji izveštavaju da je Berlin odobrio izvoz oružja u ukupnom iznosu većem od 8,35 milijardi evra u protekloj godini, nakon što je u 2021. godine Nemačka oborila sopstveni rekord od 9,35 milijarde evra.

Najvredniji ugovor iz 2022. godine navodno se odnosio na prodaju tri podmornice koje je proizveo "Tisenkrup marin sistems", a koje je Izrael kupio za milijardu evra.

Najveći nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" prijavio je rekordnu zaradu od 6,4 milijarde evra za 2022. godinu, što je za 27 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a ujedno je i oborio sopstveni rekord u vrednosti primljenih porudžbina koje iznose 26,6 milijardi evra. 

Usled velike potražnje, "Rajnmetal" trenutno radi na otvaranju nove fabrike za proizvodnju municije u vrednosti većoj od 10 miliona evra. 

Proizvođač radarskih sistema visokih performansi "Hensolt" je u februaru prijavio da je primio porudžbine u rekordnoj vrednosti od 5,4 milijarde evra, istakavši da je ruska vojna operacija u Ukrajini ponovo postavila potrebu za efikasnom vojnom industrijom u "politički i društveni centar".

Kuda ide nemačko oružje — i šta misle Nemci?

Kijev je, kako se izveštava, prošle godine postao najveći primalac nemačkog oružja, pošto je od te zemlje kupio oružje i mašineriju u vrednosti od 2,24 milijarde evra.

Međutim, nemačke isporuke oružja nisu ograničene samo na Ukrajinu. Holandija je na drugom mestu sa 1,83 milijarde evra, a slede SAD, Velika Britanija i Mađarska.

Međutim, "Blumberg" ističe da se Nemci ne slažu sa ekspanzijom industrije naoružanja, navodeći da ankete pokazuju da tek oko polovina nemačkih državljana podržava naoružavanje Ukrajine.

image