Si Đinping: Kina i Francuska mogu da prevaziđu razlike i prepreke

Si Đinping kaže da su u protekle tri godine, uprkos promenljivim i nestabilnim međunarodnim dešavanjima, Kina i Francuska zajedno radile na održavanju pozitivnog rasta u bilateralnim vezama

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da Kina i Francuska, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i velike zemlje sa tradicijom nezavisnosti, imaju sposobnost i odgovornost da se uzdignu iznad razlika i prepreka.

Dve države takođe mogu da se drže opšteg pravca sveobuhvatnog strateškog partnerstva koje je stabilno, dinamično i donosi koristi za obe strane, rekao je kineski lider na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Pekingu.

On je naglasio da su dve zemlje čvrsti zagovornici multipolarnog sveta i veće demokratije u međunarodnim odnosima i da bi mogle da rade zajedno kako bi praktikovale istinski multilateralizam koji za cilj ima globalni mir, stabilnost i prosperitet.

Si je napomenuo da je Makron prvi šef neke evropske države koji je došao u Kinu u periodu nakon što je ta država obnovila razmenu sa svetom u postpandemijskoj eri i istakao da će poseta dati novi zamah i doprineti vitalnosti odnosa Kine i Evrope.

Kineski predsednik je ocenio da su u protekle tri godine, uprkos promenljivim i nestabilnim međunarodnim dešavanjima, Kina i Francuska zajedno radile na održavanju pozitivnog rasta u bilateralnim vezama.

"Dve strane su održavale visokofrekventnu i kvalitetnu stratešku komunikaciju u hibridnom formatu, podržavale jedna drugu u borbi protiv virusa kovid-19 i postigle snažan rast bilateralne trgovine i važne rezultate kada je u pitanju saradnja u oblasti vazduhoplovstva, poljoprivrede, hrane i u drugim oblastima", rekao je kineski lider.

Dve države su uspostavile blisku komunikaciju i koordinaciju o pitanjima kao što su klimatske promene, biodiverzitet i razvoj Afrike, dodao je Si Đinping.