Makron pozvao Sija da "urazumi" Putina, predsednik Kine ostao pri poruci iz Moskve

Poruka koju je Si poručio Makronu prožeta je idejom istinski multipolarnog sveta, na čije se stvaranje kineski predsednik obavezao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom pri nedavnoj poseti Moskvi

Američki portal "Blumberg" javlja da je francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Pekingu rekao svom domaćinu, predsedniku Kine Si Đinpingu, da "zna da može da računa" na njega da će "urazumiti" predsednika Rusije Vladimira Putina. Nasuprot Makronovim željama, međutim, uzvratna poruka Si Đinpinga pokazuje da on čvrsto ostaje pri porukama koje je formulisao — upravo sa svojim ruskim kolegom.

"Znam da mogu da računam na vas da ćete Rusiju urazumiti i privoleti sve za pregovarački sto", rekao je Makron Siju tokom današnjeg sastanka u Pekingu, prenosi "Blumberg".

Sijev odgovor francuskom predsedniku, nedvosmisleno zasnovan na važnosti uspostavljanja multipolarnog sveta, na čijem je stvaranju obećao da će raditi uz ruskog predsednika tokom svoje istorijske posete Moskvi krajem marta, američki portal je iz svog izveštaja izostavio.

Sijeve reči preneli su kineski mediji.

"Kao čvrsti zagovornici multipolarnog sveta i veće demokratije u međunarodnim odnosima, Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost da se uzdignu iznad razlika i prepreka, da se drže opšteg pravca sveobuhvatnog strateškog partnerstva koje je stabilno, obostrano korisno i preduzimljivo", rekao je Si Makronu, prenosi kineski kanal Si-Dži-Ti-En.

Koliko se Francuska zaista pokazala kao šampion multipolarnog sveta je diskutabilno, ali upravo u tome i leži Sijeva poruka — u trenutku kada Nemački savet za spoljne odnose predviđa da će Vašington vršiti sve veći pritisak na EU da se okrene protiv Kine, Si poziva Makrona da se on urazumi i pređe na pravu stranu istorije, koju zastupaju Rusija i Kina.

"Svet danas prolazi kroz duboku istorijsku transformaciju", rekao je Si Makronu, ponavljajući time poruku koju je uputio i posle sastanka s Putinom u Moskvi gde su se dva lidera dogovorila o nastavku saradnje "bez limita".

Kineski predsednik dodao je i da Kina i Francuska, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i velike zemlje sa tradicijom nezavisnosti, treba da praktikuju istinski multilateralizam za globalni mir, stabilnost i prosperitet.

Podsetimo, Si Đinping je tokom sastanka sa Vladimirom Putinom obećao da će "Kina i Rusija će još više raditi na formiranju multipolarnog sveta", prethodno istakavši da su odnosi dveju zemalja "daleko od obične saradnje dve države - oni su od vitalnog značaja za savremeni svetski poredak".

Filozof Aleksandar Dugin je primetio da su kineski i ruski predsednik dali identičnu sliku sveta u pismima objavljenim pred Sijevu posetu Moskvi.

Ta slika je već multipolarna, sa Kinom, Rusijom i kolektivnim Zapadom kao istinskim polovima. Istovremeno, oba lidera naglašavaju da ni Kina ni Rusija ne nastoje da nametnu svoj model drugima, priznajući pravo svakoj civilizaciji da se razvija prema sopstvenoj logici i da postane punopravni pol sa suverenom sistemom vrednosti, istakao je Dugin.

Očito je je da jedini međunarodni akter kome istinski multipolarni svet nije po volji — SAD, a onaj ko treba da se "urazumi" u kontekstu Makronove posete Siju — upravo francuski predsednik. Da li će on to i shvatiti, drugo je pitanje...