Svet

Si Đinping: Kina i Francuska pozivaju svet da spreči nuklearni rat

Peking je spreman da sarađuje sa Parizom i da pozove svetsku zajednicu da bude racionalna i uzdržana po pitanju Ukrajine, precizirao je kineski predsednik
Si Đinping: Kina i Francuska pozivaju svet da spreči nuklearni rat© Tanjug/ AP Photo/Thibault Camus

Kina je spremna da, zajedno sa Francuskom, apeluje na svetsku zajednicu da spreči upotrebu nuklearnog oružja i napade na civilna nuklearna postrojenja u kontekstu ukrajinske krize, rekao je kineski predsednik Si Đinping posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Pekingu.

"Spremni smo da pozovemo svetsku zajednicu da sprovede obećanje da neće koristiti nuklearno oružje i da neće voditi nuklearne ratove, da će se suprotstaviti upotrebi biološkog i hemijskog oružja pod bilo kojim uslovima i da neće započinjati oružane napade na nuklearne elektrane i druge civilne nuklearne objekte", prenela je Kineska centralna televizija reči kineskog lidera.

Osim toga, Kina je spremna da zajedno sa Francuskom, pozove svetsku zajednicu na racionalnost i uzdržanost po ukrajinskom pitanju, precizirao je kineski predsednik.

"Kina je spremna da sarađuje sa Francuskom i da pozove svetsku zajednicu da bude racionalna i uzdržana po pitanju Ukrajine i da izbegne akcije koje će pogoršati krizu i situaciju izmaći kontroli", kazao je kineski predsednik.

Ove dve zemlje će, prema njegovim rečima, tražiti od svetske zajednice da što pre nastavi mirovne pregovore između strana u ukrajinskoj krizi.

"Sarađivaćemo sa Francuskom, pozivajući međunarodnu zajednicu da što pre nastavi mirovne pregovore, u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN, da uzme u obzir legitimne bezbednosne interese svih strana, i da traži političko rešenje krize i izgradi uravnoteženu, efikasnu i održivu evropsku bezbednosnu strukturu", kazao je on.

Francuski predsednik izjavio je ranije da se nada da će Kina igrati važnu ulogu u izgradnji mira.

"Uveren sam da Kina ima važnu ulogu u izgradnji mira. Sa predsednikom Si Đinpingom razgovaraćemo o našem poslovanju, klimi i biodiverzitetu i bezbednosti hrane", napisao je Makron na Tviteru na francuskom, engleskom i kineskom jeziku.

Kako prenosi Kineska centralna televizija, predsednik Kine organizovao je ceremoniju dobrodošlice povodom dolaska predsednika Francuske u zemlju. Tokom ceremonije ispred Velikog doma naroda, lideri dve zemlje su posmatrali marš počasne garde Narodnooslobodilačke armije Kine.

image