Svet

Demonstracije u Francuskoj: Haos na ulicama širom zemlje, gori kafić u centru Pariza (FOTO, VIDEO)

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova bilo je oko 370 protesta širom zemlje: uhapšeno je 111 ljudi, a povređeno više od 150 policajaca; Sindikat CGT saopštio je da se u Parizu okupilo 400.000 demonstranata
Demonstracije u Francuskoj: Haos na ulicama širom zemlje, gori kafić u centru Pariza (FOTO, VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Jeremias Gonzalez

Građani Francuske ponovo su danas izašli na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog penzione reforme koja, između ostalog, predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Širom zemlje održavaju se protesti i akcije protiv plana vlade, a predsednik Emanuel Makron trenutno je u Kini gde se danas sastao sa liderom te države Si Đinpingom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopštilo je da je danas bilo oko 370 protesta širom zemlje na kojima je učestvovalo ukupno oko 570.000 ljudi, samo u Parizu bilo je 57.000 demonstranata. Međutim, prema podacima sindikata CGT samo u prestonici bilo je 400.000 ljudi.

Tokom protesta protiv penzione reforme povređeno je više od 150 policajaca, među kojima neki imaju teške povrede, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da je uhapšeno 111 ljudi, preneo je TASS.

Radnici železnice u Parizu napustili su svoja radna mesta i nakratko upali u sedište američke finansijske kompanije "Blekrok", a demonstracije su se nastavile ispred Narodne skupštine.

"Tu smo", uzvikivali su aktivisti u holu zgrade u drugom arondismanu francuske prestonice, koju su izabrali jer, kako kažu, simboliše banke i bogatstvo.

Nešto posle 14 časova glavna povorka krenula je od Palate invalida u centru Pariza. U ovom gradu danas je stacionirano oko 4.200 pripadnika policije, piše BFMTV.

Prema podacima sindikata CGT, 400.000 ljudi demonstrira ovog četvrtka na ulicama glavnog grada Francuske. To je nešto manje u odnosu na prethodni protest koji je održan 28. marta kada je CGT prijavio 450.000 ljudi, a vlasti 93.000.

U poznatom kafiću Rotond u centru Pariza izbio je požar, a u Tuluzu se dogodio sukob policajaca i demonstranata.

Demonstranti su na jedan sat blokirali i Trijumfalnu kapiju.

Lider levičarske partije "Nepokorena Francuska" (LFI), Žan-Lik Melanšon rekao je da se država nalazi "u najdužem društvenom sukobu još od 1968 godine".

"Idemo od izuzetno široke i duboke društvene krize do demokratske krize, a demokratska kriza koja je otvorena može da pređe u krizu režima", navodi Melanšon.

BFMTV javlja da se u Nici danas okupilo oko 20.000 ljudi, a narod protestuje i u Marseju, Renu, Perpinjanu, Bajonu... U Lionu i Nantu policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala okupljene, a situacija je napeta i u Renu.

Dve osobe su uhapšene u Lionu, povređena su tri policajca i jedan demonstrant. 

Nekoliko desetina demonstranata ušlo je u železničku stanicu Sen Šarl u Marseju i izašlo na šine što je izazvalo kašnjenja na pojedinim linijama.

"Postoji samo jedno rešenje, danas je imperativ povući penzionu reformu", rekao je iz povorke u Tuluzu Sedrik Kober, resorni sekretar sindikata CGT. 

On kaže da je ovaj zakon "umro i pre nego što se rodio".

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će danas štrajkovati gotovo osam odsto nastavnika.

Propao sastanak sa premijerkom

Predstavnici sindikata juče su održali sastanak sa premijerkom Elizabet Born, ali nisu uspeli da postignu dogovor.

Šefovi udruženja radnika najavili su da će nastaviti da se bore protiv penzione reforme.

Lideri sindikata su bili jedinstveni u izjavi da je sastanak bio neuspešan.

"Odlučili smo da stavimo tačku na ovaj beskorisni sastanak. Premijerka je odlučila da nas vrati na ulice", rekla je Sofi Bine, novoizabrana liderka sindikata CGT, drugog po veličini u Francuskoj.

Born je novinarima rekla da je otvorena za dalje razgovore, ali da neće odustati od izmene starosne granice za odlazak u penziju.

image