Svet

Poljska pravoslavna crkva o progonu UPC: Pogoršava se podela svetskog pravoslavlja, sazovimo sabor

Destabilizujuća aktivnost medija usmerena je na marginalizaciju i degradaciju crkvenog života, služeći slabljenju pravoslavlja i odgurivanju građana od crkve, poručuju Arhijerejskog sabora
Poljska pravoslavna crkva o progonu UPC: Pogoršava se podela svetskog pravoslavlja, sazovimo saborwww.globallookpress.com © Robert Canis/FLPA

Arhijerejski sabor Poljske pravoslavne crkve pozvao je da se organizuje sastanak predstojatelja pomesnih pravoslavnih crkava kako bi se rešila situacija sa progonom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). Ističe se da sve ovo "pogoršava podelu svetskog pravoslavlja".

"Ocenili smo trenutno stanje pravoslavlja u Poljskoj i uopšte. Odlučili smo: Sveti arhijerejski sabor Poljske pravoslavne crkve izražava žaljenje zbog podele svetskog pravoslavlja, pogoršane aktuelnom crkvenom situacijom u Ukrajini. Sveti Sabor ostaje pri svom stavu o sazivanju sastanka poglavara pomesnih crkava radi otklanjanja nejedinstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje da u vezi sa destruktivnom crkvenom stvarnošću u Ukrajini, Arhijerejski sabor Poljske pravoslavne crkve drži na snazi sve prethodne rezolucije.

Kako se navodi u saopštenju, Savet je razmatrao i pitanje izveštavanja o aktivnostima crkve u poljskim i drugim medijima.

"Sveti arhijerejski sabor smatra da je ova destabilizujuća aktivnost medija usmerena na marginalizaciju i degradaciju crkvenog života, služeći slabljenju pravoslavlja i odgurivanju građana od crkve. Ove informativne poruke su smišljene i zlonamerne radnje, odnosno lažne", dodaje se.

Sabor Poljske pravoslavne crkve, koja nije priznala raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine, je pozvao parohijane na jedinstvo i "molitvenu budnost", "jer samo to može spasiti crkveni organizam, a to je crkva Boga Živoga, od agresivne delatnosti ogorčenog sveta".

Podsetimo, u februaru je mitropolit varšavski i cele Poljske Sava Gricuniak u pismu Patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu izrazio nadu da će zlo u Ukrajini, "koje razara božanski crkveni organizam, biti uništeno od Hrista", nakon čega je u poljskim medijima pokrenuta kampanja protiv poglavara poljske crkve.

Mitropolit Sava je sve ono što se dešava u Kijevsko-pečerskoj lavri i drugim crkvama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve nazvao "porobljavanjem i progonom ukrajinskih vlasti".

Podsetimo, uprava rezervata Kijevsko-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje "nezakonitim i najavio odbijanje bratije da napusti manastir". 

Mitropolit je naglasio da oko "Lavre ne može biti kompromisa i da će bratija stajati do kraja". Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano, potrebna je odluka suda, kao i da je podneta tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

image