Svet

"Fajnenšel tajms": Sastanak Saudijske Arabije i Irana u Pekingu, Kina širi uticaj

Kina je posredovala u sporazumu dugogodišnjih rivala nakon nekoliko dana tajnih sastanaka, što signalizira da je Peking odlučan da proširi svoju diplomatsku ulogu u regionu koji je tradicionalno bio deo sfere uticaja SAD
"Fajnenšel tajms": Sastanak Saudijske Arabije i Irana u Pekingu, Kina širi uticaj© Foto Tanjug/Iranian Foreign Ministry via AP

Prvi sastanak ministara spoljnih poslova Saudijske Arabije i Irana posle sedam godina u Pekingu, nakon što su se dve države dogovorile da će obnoviti diplomatske odnose, pokazuje rastući uticaj Kine na Bliskom istoku, piše "Fajnenšel tajms". 

Sedmogodišnji razdor bliskoističnih rivala okončan je u martu zahvaljujući značajnom sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa koji je potpisan u Kini.

Kina je posredovala u sporazumu nakon nekoliko dana tajnih sastanaka, što je najnoviji znak da je Peking odlučan da proširi svoju diplomatsku ulogu u regionu koji je tradicionalno bio deo sfere uticaja SAD, piše "Fajnenšel tajms". 

Sporazum je usledio nekoliko meseci nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Saudijsku Arabiju u decembru.

"Fajnenšel tajms" ističe da je za razliku od mlakog prijema predsednika SAD Džozefa Bajdena u julu, Sija u Saudijskoj Arabiji dočekala raskošna dobrodošlica. 

Bajden je prilikom posete arapskim liderima rekao da "Vašington neće stajati po strani i dozvoliti Kini, Iranu i Rusiji da istisnu SAD iz regiona", navodi se u tekstu.

Ministri spoljnih poslova potvrdili su da će započeti proces ponovnog otvaranja ambasada, te da će nastaviti saradnju na bezbednosnom i ekonomskom planu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je prenela iranska državna novinska agencija IRNA.

Dve države će takođe pokrenuti procedure za ponovno uspostavljanje i olakšavanje procesa izdavanja viza.

Konzulati u iranskom gradu Mašhadu na severoistoku zemlje i Džedi u Saudijskoj Arabiji takođe bi trebalo da budu ponovo otvoreni.

"Dve strane su se složile da prošire saradnju u svim oblastima koje mogu da poboljšaju bezbednost, stabilnost i prosperitet u regionu", navodi se u saopštenju u kome se, između ostalog, Iran i Saudijska Arabija zahvaljuju Kini.

Rijad je prekinuo veze sa Teheranom 2016, kada su iranski demonstranti upali u saudijsku ambasadu u Teheranu protestujući zbog pogubljenja dan ranije istaknutog šiitskog klerika.

Svađa je podstakla tenzije u regionu koje su već bile visoke zbog toga što su dve države podržale suprotstavljene strane u ratu u Jemenu.

image