Litvanija zvanično zahteva: Ukrajina da uđe u NATO

Parlament baltičke zemlje usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je potrebno pozvati Kijev da se priključi Alijansi

Litvanski parlament jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom traži da Ukrajina uđe u NATO.

U dokumentu se navodi da je "potrebno pozvati" Ukrajinu "da se pridruži NATO-u kao država članica" na samitu Alijanse u Viljnusu u julu ove godine, "da potpiše pristupne protokole i pokrene proces ratifikacije kada uslovi to dozvole".

Prema rezoluciji, koju su podneli predstavnici različitih političkih grupa u skupštinskim odborima za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost i odbranu, ovo bi bila strateška odluka NATO-a u potrazi za mirom u Ukrajini i Evropi.

Litvanska nacionalna radio- televizija prenela je da je Žigimantas Paviljonis, predsednik parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, predstavljajući nacrt rezolucije poslanicima, rekao da su u dokumentu navedeni zadaci za litvanske političare koje treba da ostvare za tri meseca pre samita.

"Mi smo protiv sivih zona bezbednosti, želimo da dokažemo da je pogrešna teza da Rusija ima pravo veta na članstvo Ukrajine. Mislimo da će Ukrajina doprineti našoj bezbednosti, učiniti NATO jačim", istakao je on.

U dokumentu se takođe ističe neophodnost jačanja odbrane i odvraćanja u baltičkom regionu i celom istočnom krilu NATO-a, kao i povećanja savezničkih kopnenih snaga koje su stalno raspoređene u Litvaniji do nivoa brigade.

Rezolucija takođe učvršćuje težnju za jačanjem integrisane vazdušne i protivraketne odbrane, uključujući kapacitete protivvazdušne odbrane u Litvaniji i čitavom regionu, kao i težnju da se osigura spremnost za prijem savezničkih trupa u zemlji.

Litvanija će prvi put biti domaćin samita NATO-a 11. i 12. jula. Očekuje se da će skup okupiti oko 40 delegacija iz zemalja članica i partnera Alijanse.