Lavra: Nastupilo je vreme progona crkve, pustite ljude da dolaze u manastir

Sporazum lavrinog rezervata i policije je nezakonit i stvara dodatni pritisak na bratiju manastira, onemogućava sveštenstvu i verujućem narodu da dolazi u hramove

Kijevsko-pečerska lavra je na svom sajtu navela da nema osnova da Nacionalni rezervat Kijevo-pečerske lavre koji je pod rukovodstvom države zaključi sporazum sa policijom o zaštiti teritorije Lavre i s tim u vezi je pozvala  pripadnike policije da ne sprečavaju monahe i vernike da dolaze u hramove.

"Nacionalni rezervat je 5. aprila obavestio Kijevsko-pečersku lavru, muški manastir, o zaključivanju sporazuma sa Odeljenjem bezbednosne policije u Kijevu. Cilj je da se obezbedi zaštita celokupne teritorije Rezervata u vezi sa prestankom važenja Ugovora broj 2 od 19. jula 2013. godine o besplatnom korišćenju verskih objekata i druge imovine u državnoj svojini od strane verske organizacije", saopštila je UPC na Telegramu.

"Pozivamo organe reda da ne ometaju braću i vernike koji zakonito koriste objekte i hramove manastira i da ne krše njihovo pravo na slobodu veroispovesti", napominje Lavra.

UPC je sporazum nazvala nezakonitim i ocenila ga kao dodatni pritisak na bratiju manastira čiji je cilj da sveštenstvu onemogući korišćenje teritorije Lavre.

Kako je navela UPC, Kijevsko-pečerska lavra ne priznaje jednostrani raskid Ugovora o besplatnom korišćenju i zbog toga se obratila sudu za zaštitu svojih prava. S obzirom da su ovi pravni odnosi ekonomsko-pravni i imaju spornu prirodu, Privredni sud Kijeva je otvorio postupak u predmetu i zakazao prvi sastanak za 26. april 2023. godine, objašnjava UPC.

"Dakle, danas nema potrebe ni razloga da rezervat zaključuje ugovor sa odeljenjem bezbednosne policije o pružanju usluga zaštite teritorije Kijevsko-pečerske lavre dok sud ne donese odluku o slučaju nezakonitog prestanka ugovora", navodi se na sajtu Lavre.

Savetnik ruskog patrijarha Kirila protojerej Nikolaj Balašov je izrazio sumnju da ukrajinske vlasti na ovaj način koriste policiju da isele monahe iz Lavre, prenose "RIA Novosti".

"Zaključivanje sporazuma sa policijom o zaštiti može da dovede do prinudnog iseljenja stanovnika manastira, blokiranja ulaza ili bilo koje druge provokacije. Strahovi vernika jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini su opravdani", kazao je protojerej.

Kijevske vlasti pokušavaju da daju legalnu formu uništenju manastira, zaključio je on.

"Još jedna odluka Nacionalnog rezervata koja se može kvalifikovati kao nezakonita. Rezervat živi u paradigmi gde ne postoji ugovor o korišćenju imovine, potpisan 2013. godine. Nema razloga da se veruje da ovaj ugovor ne postoji. Dakle, sve izjave rezervata, apeli i pisma koja svakodnevno šalje dokaz su da žive u nekoj paralelnoj realnosti koja nema veze sa zakonodavstvom Ukrajine", rekao je mitropolit Kliment iz UPC.

Sve ove mere se sprovode budžetskim sredstvima, imaju neshvatljiv cilj, a plaćaju ih građani Ukrajine, u tome postoji određena koruptivna komponenta rekao je mitropolit odgovarajući na pitanje da li posle ovog ugovora postoji opasnost da će policija pristupiti nekim nasilnim metodama.

Aktuelna situacija oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo monasima UPC.

Monasima je naređeno da napuste manastir do 29. marta. Pritom, ukrajinski ministar kulture i informacija Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u, kako je i sam rekao, raskolničku PCU.

Od tog dana verni narod se okuplja oko manastira i svojim zajedništvom i brojnošću otežavaju policiji da počini ono što namerava, zauvek progna monahe UPC iz Lavre.  UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto nema odluke suda.

Otimačini i pritiscima su podložni i drugi manastiri i crkve na teritoriji Ukrajine. Vernici nekanonske PCU dolaze u hramove UPC i otimaju ih, a za to imaju najrazličitije metode. 

Sama Lavra je na Telegramu, dajući vernicima uputstvo za ophođenje sa aktivistima PCU prilikom dolaska u hramove, istakla da je nastupilo vreme progona Crkve slično onom iz prvih vekova nove ere.

U Lavovu su danas, po nalogu lokalnih vlasti, bagerom srušili crkvu ravnoapostolnog kneza Vladimira, javila je UPC. I ranije je bilo pokušaja rušenja ove crkve, bila je paljena, ali danas je konačno srušena, saopštila je UPC i dodala da je planirano da se na tom mestu podigne nova crkva PCU.

"Braćo i sestre, jeste li već shvatili da je došlo vreme progona? Da li razumete da sada živimo kao u prvim vekovima hrišćanstva? Ako ne, onda se probudite! Došlo je to vreme", navodi se u objavi.

"Kad nas grde, blagosiljamo; kad nas gone, trpimo; Kad hule na nas, molimo; postasmo kao smetlište svijeta, svima smeće do danas", citirala je Lavra stihove prve poslanice apostola Pavla Korićanima.

I Savez pravoslavnih novinara (SPN) je upozorio vernike na opasnost koja ih čeka ispred crkva i manastira u Ukrajini.

Prema njihovim informacijama u mnogim gradovima Ukrajine neprijatelji UPC "love" najaktivnije parohijane i vernike. Takvi slučajevi desili su se u Hmeljnickom, gde je pretučen čovek koji je zaustavio lice u vojnoj uniformi da pretuče sveštenike tokom liturgije, navodi SPN.

Cilj je da se ljudi zastraše i primoraju da prekinu zaštitu svetinja, naglašava SPN i dodaje da je ista taktika nazvana "crveni teror" korišćena i pre 100 godina protiv branilaca Crkve.

"Fotografišu vernike, dele te slike u zatvorenim grupama na društvenim mrežama i onda traže osobu, ili je negde slučajno sretnu. Najblaže što može da se desi je da prebiju, najgore da ubiju", upozorava SPN.

Aktivisti PCU, prema njihovim informacijama, zastrašuju one koji su tome podložni, a one koji se odupru dočekaće ukrajinske specijalne službe.