Svet

Izraelska odmazda: Raketirali lokacije u Libanu i Gazi (VIDEO)

Izraelci su gađali ciljeve u znak osvete za raketne napade za koje se krivi islamistička grupa Hamas
Izraelska odmazda: Raketirali lokacije u Libanu i Gazi (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Izraelska vojska gađala je rano jutros lokacije u Libanu i Gazi u znak odmazde za raketne napade za koje krivi islamističku grupu Hamas, a nakon što su tenzije nakon ovonedeljnih policijskih racija na džamiju Al-Aksa u Jerusalimu pretile da izmaknu kontroli.

Rojters prenosi da su glasne eksplozije potresle različite oblasti Gaze, dok je Izrael potvrdio da su njegovi avioni pogodili mete, uključujući tunele i lokacije za proizvodnju oružja Hamasa kao i teški mitraljez koji se koristi za protivvazdušnu vatru.

Vojska je saopštila da je takođe pogodila mete Hamasa u južnom Libanu, gde su stanovnici u okolini izbegličkog kampa Rašidije u blizini grada Tira na jugu zemlje prijavili tri glasne eksplozije.

Dva libanska bezbednosna izvora rekla su da je u napadu pogođena mala struktura na poljoprivrednom zemljištu u blizini oblasti sa koje su rakete ranije lansirane.

Pripadnik libanske civilne odbrane na licu mesta rekao je  Rojtersu da nema žrtava.

Udari su usledili kao odgovor na raketne napade iz Libana na severne izraelske oblasti, za koje su izraelski zvaničnici okrivili Hamas. Vojska je saopštila da su 34 rakete lansirane iz Libana, od kojih su 25 presreli sistemi protivvazdušne odbrane. Bio je to najveći takav napad od 2006. godine, kada je Izrael vodio rat sa teško naoružanim pokretom Hezbolah.

"Odgovor Izraela, večeras i kasnije, biće skup za naše neprijatelje", rekao je premijer Benjamin Netnijahua posle sastanka bezbednosnog kabineta.

Dok su izraelski avioni gađali Gazu, ispaljene su salve raketa kao odgovor, a sirene su se oglasile u izraelskim gradovima u pograničnim oblastima, iako nije bilo izveštaja o ozbiljnim žrtvama.

Palestinski Hamas osudio je izraelski vazdušni napad na Liban.

"Osuđujemo evidentnu cionističku agresiju na Liban u blizini Tira rano jutros", navodi se u saopštenju Hamasa, preneo je Rojters.

Prekogranični udari su usledili usred eskalacije sukoba zbog racija izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji se ove godine poklapa sa jevrejskim praznikom Pashe.

Otkako je Ramazan počeo 22. marta, veliki broj muslimana je u više navrata pokušavao da prenoći u džamiji, što je praksa koja je obično dozvoljena samo tokom poslednjih 10 dana praznika.

image