"Global tajms": Da li je Makronova poseta znak da se EU odvaja od uticaja SAD pri odnosima sa Kinom?

Sve dok se Evropa ne drži SAD i ne uključuje se u novi hladni rat koji je pokrenuo Vašington, veze Kine i Evrope će se vratiti na pravi put, ocenili su stručnjaci za kineski medij

Sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom bio je uspešan, i mogao bi biti dobar znak za budućnost odnosa Evrope i Kine, dokle god EU ne bude pratila Vašingtonov hladnoratovski mentalitet prema Pekingu, ocenili su stručnjaci za "Global tajms".

Si je tokom Makronove posete izjavio da Kina i Francuska, budući da su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i velike zemlje sa tradicijom nezavisnosti, imaju sposobnost i odgovornost da prevaziđu razlike i prepreke, i nastave putem stabilnog i obostranog strateškog partnerstva.

Kineski predsednik je takođe napomenuo da Kina podržava Evropu u postizanju strateške autonomije, ističući da na odnose Evrope i Kine ne bi trebalo da kontroliše treća strana, i izrazio veru da će blok zauzeti nezavisan stav u razvijanju odnosa sa Pekingom.

Si je ujedno istakao da ukrajinska kriza nije problem između EU i Kine, da će Peking nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju održavanja mirovnih pregovora, kao i da Kina, zajedno sa Francuskom, apeluje na svetsku zajednicu da ostane racionalna i mirna usred krize u Ukrajini, i da spreči upotrebu nuklearnog oružja.

Hoće li se EU osloboditi uticaja SAD?

Poziv Kine Evropi da održi stratešku nezavisnost je znak koji Evropi treba da ukaže da će otresanje uticaja SAD i formiranje objektivnog pogleda na Kinu biti ključ za zajedničke napore da se odnosi vrate na pravi put, ocenjuju stručnjaci za "Global tajms".

Makronova poseta će pokazati da saradnja nadjačava razdvajanje, a da će to prihvatiti i druge evropske zemlje, dodaju stručnjaci.

Medij blizak vladajućoj komunističkoj partiji ističe da, "uprkos spremnosti nekih evropskih zemalja, poput Francuske, da razgovaraju sa Kinom o Ukrajini, neke sile u regionu su odlučne da izopače ulogu Kine u krizi", podsetivši na izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je neposredno pred Makronovu posetu izjavio da bi Kina učinila "istorijsku grešku" ako bi snabdela Rusiju oružjem.

Stoltenbergu je oštro odgovorila portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, napomenuvši da je Kina oduvek imala objektivan i nepristrasan stav prema krizi, te da bi "NATO na svoja pleća trebalo da primi odgovornost za ukrajinsku krizu."

Sve dok se Evropa ne drži SAD, ne prekida lance snabdevanja i ne uključuje se u novi hladni rat koji je pokrenuo Vašington, veze Kine i Evrope će se vratiti na pravi put, zaključio je za "Global tajms" Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin.