Uoči Bajdenove posete: Napad u Severnoj Irskoj "verovatan", MI5 podigao uzbunu

Organi reda ima "snažne" obaveštajne podatke da disidenti planiraju da na Vaskršnji ponedeljak napadnu policiju

Pretnja od terorizma u Severnoj Irskoj povećana je sa "značajne" na "ozbiljnu", a tamošnja policija upozorila je na mogućnost da disidenti na Vaskršnji ponedeljak, uoči Bajdenove posete Belfastu, napadnu policajce u Londonderiju.

Pomoćnik šefa policije Bobi Singlton rekao je da su organi reda dobili "snažne" obaveštajne podatke da disidenti planiraju da na taj praznik pokrenu terorističke napade na policajce, dok je glavni policajac PSNI-a Sajmon Birn rekao da policijski službenici spremaju da se suprotstave svim potencijalnim pretnjama, u okviru strategije za koju je rekao da nije korišćena godinama.

To, kako kaže, odražava "izuzetne okolnosti" pred Vaskršnji vikend.

Zamenik irskog premijera Majkl Martin osudio je pretnju terorističkim napadom kao "zločin u svom najgorem obliku" i rekao da su "veoma zli ljudi ti koji o tome razmišljaju".

Bajdenovo putovanje, koje će uključivati i poset događajima u Dablinu, i okruzima Laut i Mejo, snažno će se, kako "Gardijan" navodi, fokusirati na 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak, koja pada baš na Vaskršnji ponedeljak.

To što je MI5 nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj podigao na "ozbiljan", znači da je napad vrlo verovatan. Ovo pooštravanje je usledilo nakon oružanog napada na starijeg detektiva Džona Koldvela u Ko Tajronu, za koji je policija okrivila Novu IRA-u.

Policija je za napad okrivila Novu IRA-u.

Vaskršnji ponedeljak je dan kada disidentski republikanci tradicionalno obeležavaju godišnjicu pobune Vaskršnjeg ustanka protiv britanske vladavine 1916. godine, paradom koja će se održati u Londonderiju.

"Planiramo najgore i nadamo se najboljem da budemo sasvim iskreni, odgovaraćemo na obaveštajne podatke kako se budu razvijali, nemamo takve obaveštajne podatke koji bi to podržali u ovom trenutku", rekao je pomoćnik šefa policije PSNI Kris Tod.