Svet

Evropska narodna partija otkazala skup posle racije u sedištu stranke u Briselu

Poljska stranka desnog centra Građanska platforma (PO) navodno je zatražila od rukovodstva EPP-a da otkaže sastanak nakon žestokih kritika provladinih medija u Poljskoj, koji su pokušali da povežu PO sa skandalom uoči opštih izbora
Evropska narodna partija otkazala skup posle racije u sedištu stranke u BriseluGetty © Getty Images / Stringer

Evropska narodna partija (EPP) otkazala je sastanak svoje grupe zakazan za sledeću nedelju u Varšavi nakon previranja nastalih pošto je belgijska policija upala u sedište stranke u utorak, prenosi "Euraktiv".

Dva izvora EPP-a potvrdila su "Euraktivu" da je poljska delegacija EPP, inače najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog razvoja događaja i političke štete za porodicu desnog centra nakon racije.

Belgijska policija upala je početkom sedmice u kancelarije EPP, proveravajući kompjutere i tražeći dokumenta u vezi sa istragom o navodnoj korupciji tokom predizborne kampanje za EU 2019.

U centru pažnje je demohrišćanski (CDU) poslanik Mario Vojt, menadžer digitalne kampanje lidera EPP Manfreda Vebera tokom predizborne kampanje za EU 2019.

Prema izveštajima nemačkih medija, istraga je usmerena na dodelu ugovora za digitalnu kampanju kompaniji u Tiringiji u Nemačkoj.

Poljska stranka desnog centra Građanska platforma (PO) navodno je zatražila od rukovodstva EPP-a da otkaže sastanak nakon žestokih kritika provladinih medija u Poljskoj, koji su pokušali da povežu PO sa skandalom uoči opštih izbora.

Lider PO Donald Tusk već je otkazao svoje učešće na sastanku kako bi "izbegao političku štetu koju lider Manfred Veber trenutno trpi", rekao je izvor EPP.

U kratkom saopštenju, EPP je ranije ove nedelje potvrdila da su "predstavnici belgijskih i nemačkih policijskih vlasti posetili sedište stranke u Briselu" 4. aprila, dodajući da je "poseta povezana sa istragom koja je u toku u Tiringiji u Nemačkoj".

Uočeni pokušaj da se ovo pitanje umanji time što se to naziva posetom, izazvao je značajne kritike na društvenim medijima.

Glasine u EPP-u sugerišu da bi ovonedeljna radia mogla da umanji Veberove šanse da se kandiduje za predsednika Evropske komisije, dajući Ursuli fon der Lajen jasnu prednost.

image