Svet

"Bežite Moskovljanke": Provokacije u Kijevsko-pečerskoj lavri i na Blagovesti

Raskolnička PCU održala je danas službu u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a službi je prisustvovao i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, za vreme čijeg mandata je Kijev potpisao Minske sporazume
"Bežite Moskovljanke": Provokacije u Kijevsko-pečerskoj lavri i na Blagovestiwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Ukrajinski nacionalisti pokušali su da oteraju pristalice kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) iz Kijevo-pečerske lavre i na današnji praznik Blagovesti, prenose RIA Novosti.

"Moskovljanko, beži! Gubite se odavde, plaćene moskovske babe", vikao je mladi provokator na ženu sa detetom.

Nacionalisti su skandirali: "Ne molimo se sveštenicima, mi se molimo Bogu".

Među njima se našla i dvanaestogodišnja devojčica koja je izjavila da ima "samo 12 godina ali je došla da izrazi svoj stav i zahteva da se krsti u ukrajinskoj crkvi".

Precizira se da se u Lavri okupilo svega nekoliko agresivnih pristalica raskolničke "Pravoslavne crkve Ukrajine" (PCU). 

Istovremeno, brojni vernici kanonske UPC su, ignorišući provokacije, nastavili sa molitvom, prenosi agencija.

Raskolnička PCU održala je danas službu u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a službi je, uz nekoliko desetina ljudi, prisustvovao i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, za vreme čijeg mandata je Kijev potpisao Minske sporazume. 

Porošenko je, podsetimo, više puta govorio da je zaslužan za "stvaranje PCU" i, kako je kazao, "novog pravoslavlja".

Kanonska UPC je u isto vreme održala bogosluženje na kome se, na otvorenom prostoru kod crkava Donje lavre, okupilo više stotina ljudi. 

image