Svet

UPC podnela zahtev da joj se prepiše Kijevsko-pečerska Lavra

U skladu sa ukrajinskim Zakonom o slobodi savesti i verskim organizacijama UPC je podnela zahtev za vraćanje verskih objekata Lavre koji su trenutno u državnom vlasništvu
UPC podnela zahtev da joj se prepiše Kijevsko-pečerska Lavrawww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) podnela je zahtev da joj se prepiše vlasništvo nad Kijevsko-pečerskom lavrom koja je sada u državnom vlasništvu, saopštio je protojerej Mikita Čekman, advokat namesnika Lavre mitropolita Pavla.

"Sveto-Uspenska Kijevsko-pečerska lavra UPC, u skladu sa stavom 2 člana 17 Zakona o slobodi savesti i verskim organizacijama, podnela je peticiju za vraćanje verskih objekata ovoj verskoj zajednici", napisao je Čekman na Telegram kanalu.

On je naglasio da su crkve Kijevsko-pečerske lavre sada u državnom vlasništvu i da se UPC ne slaže sa takvom nepravednom odlukom, te podsetio da su zapravo parohijani obnovili crkve iz ruševina. 

Čekman je napomenuo da je pitanje zakonske odluke o ovom pitanju u nadležnosti Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Nadamo se da će molba manastira biti uvažena, a da će crkve Kijevsko-pečerske lavre pripasti verskoj zajednici u skladu sa zakonima Ukrajine", dodao je Čekman.

Ministarstvo kulture Ukrajine je u martu obavestilo UPC o jednostranom raskidu ugovora o zakupu Kijevsko-pečerske lavre i poručilo da monasi moraju da napuste Lavru. Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU). 

Državna komisija je trebalo da počne sa preuzimanjem objekata Lavre 30. marta. Međutim, vernici koji danonoćno dežuraju i mole se u Lavri, ne dozvoljavaju Komisiji da uđe. 

Na ulazu su sve vreme i ukrajinski nacisti koji pozivaju na nasilje i vređaju vernike. 

Vikar Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel Lebed rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa i da će bratstvo tu ostati do kraja. Prema njegovim rečima, nemoguće je jednostrano raskinuti ugovor o zakupu objekata Lavre, već je potrebna je odluka suda.

image