Svet

Protesti poljoprivrednika zbog ukrajinskih žitarica: "Ne kažnjavajte našu solidarnost"

Poljoprivrednici u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i drugim zemljama EU teško su pogođeni prilivom jeftinih ukrajinskih proizvoda koji stižu na lokalna tržišta i obaraju cene
Protesti poljoprivrednika zbog ukrajinskih žitarica: "Ne kažnjavajte našu solidarnost"www.globallookpress.com © Patrick Pleul

Poljoprivrednici u Bugarskoj i Rumuniji protestovali su zbog, kako se navodi, slabog odgovora Evropske unije na prezasićenost poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine za koje kažu da snižavaju cene na lokalnim tržištima.

Hiljade farmera okupilo se na protestima širom Rumunije, blokirajući saobraćaj i granične prelaze traktorima i kamionima i pozivajući Evropsku komisiju da interveniše.

Oni su nosili transparente "Ne kažnjavajte našu solidarnost" zahtevajući od evropskih zvaničnika da "preuzmu odgovornost i mere", prenosi Rojters.

Agencija podseća da je EU prošle godine ukinula carine i uvozne kvote na ukrajinske poljoprivredne proizvode, kako bi se olakšao transport do tržišta trećih zemalja.

Međutim, poljoprivrednici u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i drugim zemljama EU su teško pogođeni prilivom jeftinih ukrajinskih proizvoda koji stižu na lokalna tržišta i obaraju cene.

Izvršna direktorka Udruženja rumunskih poljoprivrednih proizvođača Lilijana Piron rekla je na protestu u Bukureštu da su rumunski farmeri "dostigli tačku u kojoj osećaju da više ne mogu da se suoče sa troškovima".

"Do nove berbe deli nas manje od tri meseca i realna je opasnost da roba ove sezone neće moći da se proda po cenama iznad troškova proizvodnje", poručila je Piron.

Iz udruženja su poručili da "razumeju da i ukrajinske kolege moraju da prodaju svoju robu", ali da je to "nelojalna konkurencija".

Brisel se prošlog meseca obavezao da će pomoći uzgajivačima žitarica u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj ukupnim paketom od 56,3 miliona evra, i to sa 16,7 miliona za Bugarsku, skoro 30 miliona za Poljsku i 10 miliona za Rumuniju, što su količine koje su poljoprivrednici i nacionalne vlade ocenili kao nedovoljne.

image