Svet

Blinken protiv primirja: Ništa od pregovora o prekidu sukoba između Rusije i Ukrajine

Moskva bi navodno mogla da iskoristi primirje da pregrupiše svoje trupe i posle nekog vremena preduzme ofanzivnu akciju, zabrinuto je rekao američki državni sekretar
Blinken protiv primirja: Ništa od pregovora o prekidu sukoba između Rusije i Ukrajine© Tanjug/Olivier Douliery/Pool

Američke vlasti ne vide priliku za pregovore o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, rekao je državni sekretar Entoni Blinken. 

"Za neke, ideja o prekidu vatre može izgledati primamljivo, i ja to razumem, ali ako se svodi na stvarnu legitimizaciju ruskog zauzimanja velike teritorije Ukrajine, to neće biti pravedan i trajan mir", rekao je američki državni sekretar u intervju za medijsku grupu "Funke".

Blinken je takođe izrazio zabrinutost da bi "Moskva navodno mogla da iskoristi primirje da pregrupiše svoje trupe i posle nekog vremena preduzme ofanzivnu akciju".

On je ranije rekao da "NATO neće uvesti nikakve izmene kada je reč o rasporedu svojih snaga zbog odluke Moskve da u Belorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje". Ipak, on je potvrdio da će Vašington "pažljivo pratiti šta radi Rusija" i da će "preduzimati korake za koje smatra da mogu zaštititi teritoriju članica Alijanse".

Blinken je takođe otkrio da se kontraofanziva Ukrajine očekuje u narednih nekoliko nedelja, i dodao da Sjedinjene Američke Države imaju za cilj da urade sve što mogu da pomognu Ukrajini da vrati svoje teritorije, da ojača i u dugoročnoj perspektivi, što, kako je kazao, žele i ostali ukrajinski partneri. 

Podsetimo, Rusija je više puta istakla da je spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali da im je Kijev uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije na sastanku G20 rekao da "neće biti Minska-3", a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da takve reči "apsolutno potvrđuju stav Kijeva o nespremnosti na pregovore".

image