Odluka bez presedana: Pokrenuta prinudna likvidacija RT Frans

Više od sto francuskih zaposlenih biće otpušteno u narednim danima - Posebno se osuđuje cenzura medija koji nikada nije prekršio bilo koji zakon

Privredni sud u Nanteru pokrenuo je prinudnu likvidaciju RT Frans, saopštila je ova medijska kuća.

Navodi se da ta odluka prati mere cenzure koje su preduzele Evropska unija i Francuska, a koje su dovele do zamrzavanja medijskih naloga. Nakon zabrane emitovanja koju je uvela Evropska unija, evropskih sankcija protiv matične kompanije RT Frans i zamrzavanja njihovih računa koje je nametnuo francuski trezor, Privredni sud je 7. aprila najavio likvidaciju medija.

"Sud u Nanteru doneo je odluku da pokrene likvidaciju RT Frans – medija koji od svog pokretanja nije zadovoljio Emanuela Makrona i koji je EU sankcionisala pre godinu dana zbog sukoba u Ukrajini – brišući našu vidljivost u Evropi, a zatim zamrzavajući sva naša sredstva kako bi osigurali da više ne proizvodimo sadržaj", navela je predsednica i direktorka za informacije RT Frans Ksenija Fedorova na svom Tviter nalogu.

Ona je istakla da će više od sto francuskih zaposlenih biti otpušteno u narednim danima, kao posledica te odluke.

Fedorova je posebno osudila "cenzuru medija koji je dao potpunu slobodu novinarima, voditeljima i stručnjacima i koji nikada nije prekršio bilo koji zakon, ali koji je ostao veran svojim temeljnim vrednostima, koje će Francuzima nesumnjivo nedostajati".

Podseća se da kanal RT Frans nikada nije bio sankcionisan od strane francuskog medijskog regulatora, Arkoma.

Uprkos tome, Evropska komisija je nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini pozvala na gašenje svih kanala u Evropi za koje su naveli da predstavljaju "medijsku mašineriju Kremlja", među kojima su RT i Sputnik. Međutim, kako se ističe, EU nije mogla da navede ni najmanju lažnu vest koju su plasirali ovi mediji.

Advokati RT Frans tada su posebno osudili ignorisanje slobode izražavanja koja mora biti zagarantovana svim medijima, brojne medijske i političke ličnosti pobunile su se protiv takve odluke EU, a pokrenuta je i onlajn peticija protiv zabrane RT Frans, koja je prikupila više od 50.000 potpisnika.

Nakon toga, u decembru 2022. godine, Evropska unija je uključila matičnu kompaniju RT Frans na listu subjekata koje podležu sankcijama, kao deo svog devetog paketa antiruskih sankcija – opet, a da nije mogla da ukaže ni na najmanju povredu novinarske etike.

Konačno, pozivajući se na ovu odluku EU u januaru 2023. godine, francuski trezor je odlučio da zamrzne račune RT Frans. Ova konačna sankcija koju su donele francuske vlasti ponovo je izazvala ogorčenje određenog broja novinara i sindikata.