Raskolnici napadaju hramove UPC: Preminuo napadač na sveštenika, situacija sve napetija

Pristalice raskolničke PCU okupile su se ispred hrama Aleksandra Nevskog i zatražile da on bude oduzet od kanonske UPC

Situacija oko Saborne crkve Aleksandra Nevskog kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kamenec-Podoljskom na zapadu Ukrajine se zahuktava, a moguć je i upad, javio je Savez pravoslavnih novinara.

"Naš dopisnik javlja da se situacija u blizini hrama zahuktava. Postoje informacije da jurišnici planiraju da upadnu unutra", saopštio je sindikat na svom Telegram kanalu.

Ranije danas jedan od onih koji su pokušali da zauzmu hram Ukrajinske pravoslavne crkve u Lipovecu, u Kijevskoj oblasti, umro je prilikom napada, izvestio je Savez pravoslavnih novinara.

Na svom Telegram kanalu, savez je naveo da je u ovom mestu bio organizovan napad na hram, a da je jednom čoveku pozlilo kada je pokušao da napadne sveštenika, nakon čega je preminuo. O ovom slučaju se do sada nije oglasila policija, a više detalja nije poznato.

Savez je ranije preneo da je oko 200 protivnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve došlo je ispred hrama Aleksandra Nevskog u Kamjanjec-Podiljsku. Oni su na svom Telegram kanalu objavili i snimke sa lica mesta.

Okupljeni su tražili da hram i parohija budu predati "Pravoslavnoj crkvi Ukrajine", raskolničkoj crkvi koju ne priznaje većina pomesnih pravoslavnih crkava.

Sve se dešavalo u vreme dok su se vernici UPC molili u hramu, navodi se u izveštaju i dodaje da je vernika kanonske crkve bilo toliko da nisu mogli svi da uđu u hram.

Ispred crkve bila je i policija. Dodaje se i da je bilo provokatora koji su želeli da uništavaju crkvenu imovinu.

Mitropolit Teodor stigao je u Saborni hram Aleksandra Nevskog na večernju službu, javljaju RIA Novosti.

U Lavovskoj oblasti, hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve je zapečaćen nakon što su parohijani odbili da odu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Maksim Kozicki.

"Danas su se stanovnici Borislava okupili ispod crkve Pokrova Presvete Bogorodice Moskovske Patrijaršije i još jednom se obratili sveštenstvu i parohijanima sa predlogom da pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Međutim, parohijani su to odbili. Na sednici vanredne sednice gradskog veća doneli su odluku da se hram privremeno zapečati", napisao je on u svom Telegram kanalu.

Gradsko veće Kamjanjec-Podiljskog nedavno je oduzelo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi 20 parcela, podseća Savez pravoslavnih novinara.