Kina: SAD najveća pretnja globalnoj sajber bezbednosti

Peking upozorava da Vašington, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, svesno zloupotrebljava tehnologiju za špijuniranje

Uprkos tome što je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila ograničavanje upotrebe špijunskog softvera od strane vlade, Kina je optužila Vašington da nastoji da održi "hegemoniju u sajber prostoru" pod lažnim izgovorom "nacionalne bezbednosti".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da nedavna naredba Bele kuće o suzbijanju određenih tehnologija za nadzor neće promeniti činjenicu da su SAD "najveća pretnja globalnoj sajber bezbednosti". Američke agencije su prisluškivale strane države i kompanije "pod izgovorom nacionalne bezbednosti i zaštite ljudskih prava bez ikakvih dokaza", tvrdi Ningova.

"Vlada SAD, u pokušaju da održi svoju hegemoniju u sajber prostoru, svesno zloupotrebljava tehnologiju za sajber nadzor i krađu tajni", dodala je ona, pozivajući Sjedinjene Države da "zaustave svoje globalne operacije hakovanja".

Dok novi Bajdenov potez propisuje zabranu "komercijalnog špijunskog softvera koji predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost ili je zloupotrebljen od strane stranih aktera", on je u suprotnosti s prethodnim odlukama administracije – ugovorom koji je sklopljen sa izraelskom sajber firmom za nadzor "NSO grup".

Prema izveštaju "Njujork tajmsa", objavljenom ove sedmice, američka vlada je potpisala "tajni ugovor" s pomenutom firmom preko lažne kompanije 2021. godine, a koji je omogućio zvaničnicima da koriste alatku za geolokaciju "Lendmark" grupe NSO za tajno praćenje "hiljada" korisnika telefona u Meksiku. Ugovor takođe "dozvoljava da se 'Lendmark' upotrebljava i za mobilne telefone u Sjedinjenim Državama", premda još nema dokaza da se u tu svrhu i koristio.

Uprkos tome što se u izvršnoj naredbi pozivaju federalne agencije da prestanu da koriste alate koje su vlade u inostranstvu "zloupotrebile", dogovor sa "NSO grupom" i dalje je aktivan, izvestio je "Njujork tajms".

Izraelska firma se ranije našla na udaru kritike zbog navodne saradnje s više od deset stranih država, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Meksiko, na sajber napadima na njihove advokate, novinare i aktiviste za ljudska prava a koristeći svoj moćni špijunski program "Pegazus".

Drugi medijski izveštaji pak tvrde da je FBI tajno kupio tehnologiju i testirao načine za hakovanje američkih mobilnih telefona, iako ostaje nejasno u kojoj meri je program korišćen protiv američkih građana.