Nastavnik u SAD prinuđen na otkaz: Obraćao se transrodnoj deci prezimenom, a ne "odabranim imenima"

Kladžova praksa korišćenja samo prezimena stigmatizira transrodne učenike i stvara im duševnu bol, piše u presudi apelacionog suda

Škola u Indijani nije prekršila zakon time što je navodno primorala nastavnika muzičkog da da otkaz nakon što je, zbog sopstvenih religijskih uverenja, odbio da koristi "odabrana imena" transrodne dece, odlučio je apelacioni sud u Čikagu.

Prava nastavnika Džona Kladža na slobodno iskazivanje svojih verskih uverenja u ovom slučaju bila su "nadjačana potencijalnim negativnim efektima koje bi njegovo ponašanje moglo da ima na sredinu za učenje" u srednjoj školi Braunsberg, nedaleko od Indijanopolisa, presudio je apelacioni sud u Čikagu.

Kladž je rekao da ga njegova hrišćanska vera sprečava da koristi "odabrana imena" transrodne dece, kako propisuje pravilnik škole u kojoj je radio, prenosi Rojters.

Škola mu je u početku dozvoljavala da koristi prezimena svojih učenika, ali su svoj stav promenili nakon što su učenici i drugi profesori počeli da se žale na njega. On je rekao da je 2018. godine bio primoran da da otkaz, kao i da mu je prećeno otpuštanjem.

Kladž je godinu dana kasnije podneo tužbu protiv škole, tvrdeći da je ona prekršila savezne zakone koji zabranjuju diskriminaciju na osnovu verske pripadnosti. On je tražio da bude vraćen na posao, ali i finansijsku odštetu.

Kladža je zastupala hrišćanska organizacija "Savez za odbranu sloboda", a njegov advokat Rori Grej je rekao da oni sada "razmatraju opcije".

"Presuda apelacionog suda pokazuje da Vrhovni sud mora da izmeni standarde kada je reč o zaštiti prava zaposlenih na slobodu veroispovesti", rekao je on.

Kladž je na sudu tvrdio da za školu ne bi bio problem da on svoje transrodne učenike oslovljava prezimenom, sa čim se apelacioni sud nije složio.

"Kladžova praksa korišćenja samo prezimena stigmatizira transrodne učenike i stvara im duševnu bol", napisala je u presudi sudija Ilana Rovner.