Svet

Alarm u Pentagonu: Pokrenuta istraga zbog curenja informacija o ukrajinskoj kontraofanzivi

U ovim dokumentima procenjeni broj poginulih ruskih vojnika znatno je manji od broja koji su saopštili američki zvaničnici, piše "Hil"
Alarm u Pentagonu: Pokrenuta istraga zbog curenja informacija o ukrajinskoj kontraofanzivi© Tanjug/D.A. Varela/Miami Herald via AP, File

Američko Ministarstvo pravde istražuje curenje poverljivih dokumenata na više veb-sajtova i društvenih mreža koji potencijalno sadrže detaljne informacije o pomoći SAD i NATO-a Ukrajini.

Kako javlja "Hil", Ministarstvo odbrane takođe pregleda dokumente, posebno nakon što su ih ruski izvori podelili na internetu. Prema objavljenim dokumentima, koji datiraju iz marta ili ranije ove godine, nema informacija o većim planovima za očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu ovog proleća, ali se čini da se u njima govori o ukrajinskoj obuci, troškovima municije i procenjenim žrtvama sa obe strane rata.

"Ministarstvo odbrane aktivno razmatra ovo pitanje i uputilo je zvaničan poziv Ministarstvu pravde za istragu", rekla je Sabrina Sing, zamenica portparola Pentagona.

Portparol Ministarstva pravde rekao je za više medija da je odeljenje bilo u kontaktu sa Pentagonom u vezi sa situacijom i da je započelo istragu, ali su odbili da komentarišu dalje.

Dokumenti liče na ažuriranja koja Zajednički štab američke vojske kreira svakodnevno.

Nekoliko podataka u dokumentima pokrenulo je pitanje njihove autentičnosti i da li su izmanipulisani u svrhu kampanje dezinformacija.

Kako piše "Hil", procenjeni broj poginulih ruskih vojnika znatno je manji od broja koji su saopštili američki zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u saopštenju naveo da je u petak imao sastanak sa svojim saradnicima, te da su razgovarali o načinima da se spreči curenje informacija o odbrambenim planovima Ukrajine.

Jedan američki zvaničnik rekao je Asošijeted pres pod uslovom anonimnosti da veruju da je obaveštajna vrednost dokumenata minimalna pod uslovom da su autentični.

image