Kijev: Ukrajinske vlasti otimaju sveštenike UPC kako bi ih razmenili za ratne zarobljenike (VIDEO)

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, jedan od najvećih rusofoba kijevskog režima, Aleksej Danilov kaže da ukrajinske vlasti uzimaju za taoce sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve za njihovu kasniju razmenu za ratne zarobljenike

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, jedan od najvećih rusofoba kijevskog režima, Aleksej Danilov, neočekivano je izjavio da ukrajinske vlasti uzimaju za taoce sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve za njihovu kasniju razmenu za ratne zarobljenike. 

Prema Danilovu, to se posebno odnosi na namesnika Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla.

U međuvremenu, povodom Cvetne nedelje, poglavar raskolničke Pravoslavne Crkve Ukrajine (PCU) Epifanije služi liturgiju u Trpeznoj crkvi Kijevsko-pečerske lavre, dok u isto vreme liturgiju služi i mitropolit kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Onufrije na ulici ispred manastira.

U hramu se okupilo nekoliko stotina vernika. Trenutno je situacija mirna, a na teritoriji manastira dežuraju policajci.

Podsetimo, Ministarstvo kulture Ukrajine je u martu obavestilo UPC o jednostranom raskidu ugovora o zakupu Kijevsko-pečerske lavre i poručilo da monasi moraju da napuste Lavru. Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Državna komisija je trebalo da počne sa preuzimanjem objekata Lavre 30. marta. Međutim, vernici koji danonoćno dežuraju i mole se u Lavri, ne dozvoljavaju Komisiji da uđe. 

Ševčenkovski okružni sud Kijeva stavio je 1. aprila u kućni pritvor namesnika Lavre mitropolita Pavla na dva meseca, a takođe je zabranio komunikaciju sa vernicima. Mitropolit je optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritike raskolničke PCU i podrške delovanju Ruske Federacije u Ukrajini.