Makron: Evropa mora da smanji zavisnost od SAD kako ne bi postala njen vazal

Evropa rizikuje da bude uvučena u sukobe koji nisu njeni i koji bi mogli da je spreče da razvije sopstvenu stratešku autonomiju, tvrdi francuski predsednik

Evropa mora da smanji svoju zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i izbegne da bude uvučena u sukob oko Tajvana između SAD i Kine, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za "Politiko".

U razgovoru sa novinarima tokom povratka iz Kine, Makron je rekao da Evropa mora da razvije sopstvenu "stratešku autonomiju", ponovo naglasivši koncept koji je pominjao i ranije, kako bi postala "treća supersila".

On je rekao da postoji "veliki rizik" da će se Evropa "biti uvučena u sukobe koji nisu njeni, i koji bi mogli da je spreče da razvije sopstvenu stratešku autonomiju".

Makron u tome ima punu podršku Kine i njenog predsednika Si Đinpinga, pošto tamošnji političari i stratezi "veruju da bi slabljenje transatlatnskog saveza ubrzalo jačanje Kine", piše "Politiko".

"Paradoksalno bi bilo da, obuzeti strahom, mi poverujemo da smo samo pratioci Amerike", rekao je Makron. "Pitanje na koje Evropljani moraju da odgovore je da li je u našem interesu da eskaliramo krizu oko Tajvana? Nije. Gore bi bilo kada bi mi u Evropi poverovali da moramo da pratimo američku agendu i kineske reakcije", dodao je on.

Kako navodi briselski portal, Tajvan je bio jedna od glavnih tema razgovora između Makrona i Sija, a Francuska je zauzela umereniju poziciju u odnosu ne samo na SAD, već i na Evropsku uniju.

"Stabilnost u Tajvanskom moreuzu je od najvećeg mogućeg značaja", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je zajedno sa Makronom posetila Kinu. "Pretnja upotrebom sile kako bi se promenio status kvo je neprihvatljiva."

Si je na taj komentar odgovorio izjavom da "je svako ko misli da može da utiče na Kinu po pitanju Tajvana u zabludi". Makron se, izgleda, u velikom meri složio sa svojim kineskim kolegom, piše "Politiko".

"Evropljani ne mogu da razreše krizu u Ukrajini, kako bi onda imali kredibiliteta po pitanju Tajvana (Kinezima) kažu 'pazite, ako uradite nešto loše, mi ćemo biti tu?' To ćete učiniti samo ako želite da podignete tenzije", rekao je on.

"Evropa je otvorenija da prihvati svet u kom je Kina regionalni hegemon", rekao je geopolitički analitičar Janmei Šie. "Neki od njenih lidera veruju da bi takav svetski pred čak i bio dobar po Evropu."

Kako navodi "Politiko", Makron je tokom zajedničkog sastanka sa Fon der Lajenovom i Sijem po pitanju Tajvana zauzeo sličan stav kao i njegova saputnica iz Evropske komisije. Tokom naknadnih razgovora jedan na jedan sa svojim kineskim kolegom, Makron je ipak bio daleko fleksibilniji i otvoreniji za kineske pozicije.

"Ukoliko se tenzije između dve supersile povećaju, mi nećemo imati ni vremena ni resursa za uspostavljanje strateške autonomije i postaćemo vazali", upozorio je Makron.

Rusija, Kina, Iran i druge zemlje su poslednjih godina pogođene američkim sankcijama zasnovanim na uskraćivanju pristupa dominantnom globalnom finansijskom sistemu u kom se koriste dolari.

Mnogi u Evropi su se žalili na korišćenje dolara kao oružja od strane Vašingtona, što primorava evropske kompanije da, pod pretnjom sekundarnih sankcija, odustanu od poslovanja i prekinu ekonomske veze sa trećim zemljama.

Makron je novinarima rekao i da je on "već dobio ideološku borbu za stratešku autonomiju u Evropi".

Makron je koncept "strateške autonomije" Evrope prvi put izneo tokom svog govora na Sorboni u septembru 2017. godine, nekoliko meseci nakon što je stupio na funkciju predsednika Francuske.