Svet

Poglavar raskolničke PCU: Molitva u Lavri samo na ukrajinskom; Zaharova: Larve skrnave lavre

Uništavajući ruski duh, uništavate i samu Lavru. Glupi, zaslepljeni mržnjom, ne razumete da se nijedan hram neće sagraditi na mržnji, poručila je portparolka ruskog MSP
Poglavar raskolničke PCU: Molitva u Lavri samo na ukrajinskom; Zaharova: Larve skrnave lavrewww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije izjavio je da molitva u Kijevsko-pečerskoj lavri treba da bude samo na ukrajinskom jeziku i da zahvaljujući tome "duh ruskog sveta neće vladati u crkvama". 

"Nismo za iseljavanje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre. Mi smo za to da ovde ne dominira duh ruskog sveta. Tako da se u Lavri koristi ukrajinski jezik, kako bi se na njemu uvek molili za našu Ukrajinu", rekao je Epifanije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu Epifanija rekavši da "larve skrnave Lavre".

"Uništavajući ruski duh u Lavri, oni uništavaju i samu Lavru. Glupi, zaslepljeni mržnjom, ne razumeju. Neće se ni jedan hram sagraditi na mržnji", poručila je Zaharova.

Ukrajinski mediji prenose da će povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa 16. aprila, Epifanije služiti liturgiju u Kijevsko-pečerskoj lavri.

"Mitropolit PCU Epifanije održaće službu na Vaskrs u Uspenskom sabornom hramu u Kijevsko-pečerskoj lavri", navodi se.

Vreme bogosluženja biće naknadno saopšteno, "pošto na Vaskrs u prestonici neće biti ukinut policijski čas".

"To izaziva određene poteškoće, jer u ovom trenutku ljudi nemaju pravo da se kreću. Molitva će biti u manastiru u Uspenskom hramu, ali najverovatnije posle policijskog časa ujutru", rekao je Epifanije.

image