Nemci u strahu: Objavili rat "špijunskim bespilotnim letelicama"

Odluka je usledila zbog, kako navode, sve češćeg prisustva "špijunskih" bespilotnih letelica, pogotovo iznad poligona na kojima se obučava ukrajinska vojska

Nemačka vojska planira dodatnu nabavku opreme protiv bespilotnih letelica a kako bi zaštitila svoje baze od upada neidentifikovanih dronova koji se koriste u svrhu nadgledanja terena, potvrdili su bezbednosni izvori "Tagesšpiglu".

List navodi da je odluka Bundesvera da pojača svoje odbrambene sposobnosti usledila pošto je poslednjih meseci uočeno sve učestalije prisustvo dronova iznad vojnih objekata.

Među "ugroženim" lokacijama su poligoni na kojima se ukrajinske trupe obučavaju za upravljanje nemačkim tenkovima i oklopnim transporterima koje je Berlin dostavio Kijevu.

"Tagesšpigl" pak nije otkrio obim nabavke niti koje će sisteme protiv bespilotnih letelica kupiti nemačka vojska.

Bundesver trenutno koristi ometače HP-47, koji primoravaju dron da sleti, ili da se vrati do operatera otkrivajući tako njegovu lokaciju, a letelicu mogu i da obore.

Vojska je navodno počela da nabavlja ometače prošlog leta nakon što su primećeni prvi dronovi iznad baza, a sada će taj proces intenzivirati.

Nemačka vojska poseduje oko 1.500 objekata širom zemlje, uključujući kasarne, poligone za obuku i administrativne zgrade, a prema tamošnjim propisima iznad njih je zabranjeno letenje dronom.

Prema podacima Bundesvera, Nemačka je dosad potrošila dve milijarde evra na vojnu pomoć Ukrajini 2022, a očekuje se da će ove godine izdvojiti još 2,2 milijarde evra.

U pomoć su uključeni i tenkovi "leopard 2" – prva grupa ukrajinskih trupa završila je obuku za upravljanje ovim oklopnim vozilima sredinom marta u Donjoj Saksoniji.

Upravo na toj lokaciji primećeno je više neidentifikovanih dronova, navodi nemački list.