Bajden pokušava da ugasi politički požar: Njegovo putovanje napravilo glavobolju tajnim službama

Formalni povod Bajdenove posete Belfastu je obeležavanje 25. godišnjice potpisivanja sporazuma koji je pomogao da se okonča više od 30 godina nasilja

Predsednik SAD Džozef Bajden sledeće sedmice otputovaće u Severnu Irsku, što je zabrinulo njegovo obezbeđenje zbog povećane opasnosti od terorizma.

Formalni povod Bajdenove posete Belfastu je obeležavanje 25. godišnjice potpisivanja sporazuma koji je pomogao da se okonča više od 30 godina nasilja.

Međutim, Bajdenova poseta dolazi u trenutku velike zabrinutosti oko budućnosti tog sporazuma. Još postoji realan rizik od terorističkih napada disidentskih grupa, a nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj je 28. marta podignut na "ozbiljan".

"Poslednjih meseci smo videli porast nivoa aktivnosti u vezi sa terorizmom u Severnoj Irskoj, koji je ciljao na policajce koji služe svojom narodu, a terorističke akcije takođe dovodr u opasnost živote dece i drugih članova javnosti", rekao je državni sekretar Severne Irske Kris Hiton-Haris.

Dodao je da javnost treba da ostane na oprezu, ali ne i uznemirena.

Bez obzira na to, Bajden je nagovestio da ga situacija neće odvratiti od posete, i poručio pred novinarima: "Ne mogu da me zadrže napolju".

U susret Bajdenovoj poseti, bezbednosna vozila stigla su u Severnu Irsku ranije ove nedelje, uključujući modifikovani SUV sa šest vrata koji ima veliku satelitsku antenu na krovu, piše "Njuzvik".

Nakon posete Belfastu, Bajden će otputovati južno od granice i otići u Dablin, kao i okrug Mejo i Laut, odakle potiču njegovi irski preci.

Iako je teroristička pretnja znatno manje ozbiljna u Republici Irskoj, Bajdenovo putovanje će podrazumevati veliku bezbednosnu operaciju. Nije jasno koliko će agenata tajne službe biti sa njim, ali irski novinski izveštaji pokazuju da postoji zabrinutost za bezbednost u vezi sa bilo kojim javnim obraćanjem američkog predsednika.

Bajden je prihvatio poziv da se obrati na zajedničkoj sednici irskog parlamenta u Dablinu.

Agenti tajne službe i zvaničnici administracije već su bili u zemlji i proveravali potencijalne lokacije, a ocenili su da su neke oblasti u Dablinu isuviše rizične za događaje, navodi se u ovonedeljnom izveštaju irskog izdanja "Brejking njuza".

"Podizanje nivoa pretnje u vezi je sa disidentskim grupama", rekla je za "Njuzvik" Kejti Hejvord, profesorka na Institutu senatora Džordža Džej Mičela za globalni mir, bezbednost i pravdu na Kvins univerzitetu u Belfastu.

Institut je nazvan po bivšem američkom senatoru Džordžu Mičelu, koji je bio ključna ličnost u mirovnom procesu u Severnoj Irskoj.

U Severnoj Irskoj, republikanske grupe podržavaju nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, dok se lojalističke grupe zalažu za ostanak u sastavu UK.

"I svakako je došlo do porasta aktivnosti tih republikanskih grupa. Ne mora da ih bude mnogo da bio povećan nivo pretnje", rekao je Hejvord. "Znamo da je godišnjica sporazuma naravno značajna jer oni suštinski odbijaju sporazum", dodala je ona.

Hejvord je takođe istakala da Severna Irska trenutno ima "pažnju međunarodnih lidera, medija, što je uvek nešto što će terorističke grupe privući".

Uskršnji ponedeljak je dan kada disidentski republikanci tradicionalno obeležavaju godišnjicu Uskršnjeg ustanka protiv britanske vladavine 1916. godine, paradom koja će se održati u Londonderiju.