Svet

Izrael gađao mete u Siriji nakon raketnog napada na Golansku visoravan

Eskalacija sukoba između Izraelaca i Palestinaca, izraelska avijacija pogodila mete u okolini Damaska
Izrael gađao mete u Siriji nakon raketnog napada na Golansku visoravan© Tanjug/SANA via AP, File

Izraelski avioni su gađali sirijske vojne mete u odgovornu na raketni napad na teritoriju pod kontrolom Izraela, prenosi Rojters.

Državni mediji u Siriji objavili su da je došlo do eksplozija u blizini Damaska, a u izraelskoj vojsci su rekli da nastavljaju sa udarima na sirijskoj teritoriji nakon što je iz te zemlje ispaljeno šest raketa na Golansku visoravan, koju se nalazi pod kontrolom Izraela.

Izrael je saopštio da su njihova artiljerija i dronovi pogodili raketne bacače, a zatim su usledili vazdušni udari na kompleks sirijske vojske, vojne radarske sisteme i artiljerijske položaje.

Izraelska vojska smatra "da je Sirija odgovorna za sve aktivnosti koje se odvijaju na njenoj teritoriji i da neće dozvoliti bilo kakve pokušaje ugrožavanja izraelskog suvereniteta", objavljeno je u saopštenju.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova protivvazdušna odbrana odgovorila na izraelske napade i presrela neke izraelske rakete. Rečeno je da nije bilo žrtava, već da je načinjena samo materijalna šteta.

Izrael je Golansku visoravan, koja je međunarodno priznata kao deo Sirije, zauzeo tokom rata iz 1967. godine.

Jevrejska država je tu teritoriju anektirala 1981. godine, što većina zemalja do danas ne priznaje.

Od šest raketa ispaljenih sa sirijske teritorije, samo ti su pale na oblast pod kontrolom Izraela, dve do nje nisu stigle dok je jedna presretnuta, tvrde u izraelskom Ministarstvu odbrane.

Libanska televizija "Al Majadin" tvrdi da je rakete ispalila brigada Al Kuds, koja predstavlja oružano krilo pokreta Palestinski islamski džihad.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca poslednjih dana ponovo su povišene, nakon racije izraelskih bezbednosnih snaga u džamiju Al Aksa u Jerusalimu.

U četvrtak je sa teritorije Libana u pravcu Izraela ispaljeno više od 30 raketa, na šta je Izrael uzvratio istom merom.

image