Bajden zabio nož u leđa Velikoj Britaniji – u Londonu ljuti što putuje u Severnu Irsku

Odluku Bajdena da poseti Severnu Irsku, a propusti krunisanje Čarlsa u Velikoj Britaniji ocenjuju kao veoma razočaravajući, a opisuju je i kao prevrtljivost, piše "Ekspres"

Američki predsednik Džozef Bajden je optužen da je ignorisao Veliku Britaniju zbog svoje predstojeće posete Severnoj Irskoj, a pojedini poslanici ocenili su da ga uopšte nije briga za Severnu Irsku.

Ovi britanski poslanici ocenili su da je Bajden isplanirao posetu kako bi unapredio svoju političku agendu.

Američki predsednik je najavio da će posetiti Severnu Irsku od 11. do 14. aprila, kako bi bio tamo na godišnjicu sporazuma iz Belfasta. Ali on neće prisustvovati krunisanju, koje će biti održano 6. maja.

Poslanik konzervativaca Dejvid Džons izjavio je da američki predsednik veruje da će poseta "biti dobra za njegove izglede za reizbor", objavio je britanski "Ekspres".

U međuvremenu, izvor iz Evropske istraživačke grupe složio se da je poseta gospodina Bajdena vezana za njegovu "domaću političku agendu", a ne zato što mu je zaista stalo do sporazuma postignutog na Veliki petak.

Odluku Bajdena da poseti Severnu Irsku, a propusti krunisanje Čarlsa u Velikoj Britaniji ocenjuju kao veoma razočaravajući, a opisuju je i kao prevrtljivost, piše "Ekspres".

Bela kuća je u saopštenju navela da će američki predsednik otputovati u Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku od 11. do 14. aprila, dodajući da će to putovanje označiti "ogroman napredak od potpisivanja sporazuma Belfasta/Velikog petka pre 25 godina".

Bajden je dugo vršio pritisak na Veliku Britaniju da pronađe rešenje za pitanje protokola Severne Irske nakon Bregzita, prethodno upozoravajući vladu Liz Tras da ne pokušava da poništi protokol.

Velika Britanija je u februaru potpisala novi sporazum sa EU, takozvani Vindzorski okvir, za koji se smatralo da je veliki napredak po tom pitanju.

Ali to nije bilo dovoljno da ubedi Demokratsku unionističku partiju Severne Irske da se vrati u skupštinu.

Stranka bojkotuje Skupštinu od februara 2021. godine u znak protesta protiv omraženog Protokola.