Kina u UN protiv jednostranih sankcija

Kineski predstavnik, u ime 25 zemalja poručio je da u jednostrane sankcije protivne ciljevima i principima Povelje UN i međunarodnog prava

Kineski izaslanik u na Trećem komitetu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Dai Bing, poručio je u ime 25 zemalja da se protive jednostranim sankcijama, a države koje ih nameću, kako prenosi „Global tajms“, pozvao da tu praksu prekinu.

"Svet se suočava sa isprepletanim globalnim izazovima, a zemlje u razvoju su nesrazmerno pogođene. Istinski, efikasan i funkcionalan multilateralni sistem zasnovan na međunarodnoj solidarnosti, jedinstvu i saradnji potreban je hitno i više nego ikada", poručio je otpravnik poslova u kineskoj Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama.

Ove zemlje, međutim, ipak postaju žrtve jednostranih prinudnih mera koje se kose sa ciljevima i principima Povelje UN i međunarodnog prava, multilateralizma i osnovnih normi međunarodnih odnosa.

"Ponovo potvrđujemo ciljeve i principe Povelje UN, kao i obavezu država da sarađuju jedna sa drugom u skladu sa Poveljom. Ponovo potvrđujemo Agendu za održivi razvoj 2030, koja snažno poziva države da se uzdrže od objavljivanja i primene bilo kakve jednostrane ekonomske, finansijske ili trgovinske mere koje nisu u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Nametanje ovih nezakonitih mera, kaže Bing, nastavlja da izaziva razorne, ponekad čak i po život opasne posledice, na ciljane zemlje i njihove narode.

Jednostrane mere prinude, zajedno sa sekundarnim sankcijama pogoršavaju postojeće humanitarne i ekonomske izazove, i kako dodaje kineski izaslanik, rezultiraju nedostatkom pristupa osnovnim dobrima i uslugama kao što su hrana, lekovi, bezbedna voda za piće, gorivo i struja, i negativno utiču na uživanje ljudska prava, uključujući pravo na zdravlje i pravo na život.

„Pozivamo države da izbegavaju uvođenje budućih jednostranih sankcija koje nisu u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Sadašnje okolnosti zahtevaju solidarnost i jedinstvo, a ne konfrontaciju i podelu, kako bi se suočili sa globalnim izazovima i promovisali i zaštitili ljudska prava za sve“, rekao je on.