Špijunirali i Zelenskog, Mosad i Južnu Koreju: Procurili dokumenti Pentagona posvađali prijatelje

Posebno su alarmantne informacije o stanju ukrajinskih snaga, piše Si-En-En

Strogo poverljivi procurili dokumenti Pentagona daju redak uvid u to kako SAD podjednako špijuniraju i svoje saveznike i svoje neprijatelje, što je duboko uznemirilo američke zvaničnike koji se plaše da bi otkrića mogla da ugroze osetljive izvore informacija i naruše važne inostrane odnose, piše Si-En-En.

U pojedinim dokumentima, čiju su autentičnost potvrdili američki zvaničnici, otkrivaju se razmere američkog prisluškivanja u Južnoj Koreji, Izraelu i Ukrajini, a pokazuju do kog nivoa su SAD prodrle u rusko Ministarstvo odbrane i grupu Vagner, uglavnom zahvaljujući  izvorima koji bi sada mogli da budu dovedeni u opasnost.

Druga dokumenta, pak, otkrivaju ključne slabosti ukrajinskog naoružanja, protivvazdušne odbrane, i spremnosti bataljona u ključnoj tački rata i u trenutku u kom se ukrajinske snage spremaju da pokrenu kontraofanzivu protiv Rusije, piše američki medij.

Problematično curenje, ocenjuje Si-En-En, desilo se upravo u trenutku u kom su SAD i Ukrajina počele da razvijaju odnos međusobnog poverenja u deljenju obaveštajnih podataka.

Ukrajina je već promenila neke od svojih vojnih planova zbog curenja informacija, rekao je za Si-En-En izvor blizak ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

Narušena diplomatska reputacija SAD

Dokumenti su se prošlog meseca pojavili na društvenoj mreži Diskord u vidu fotografija zgužvanih papira položenih na časopise i okruženih drugim nasumičnim predmetima.

"Kao da su na brzinu presavijeni i gurnuti u džep pre nego što su sklonjeni sa bezbedne lokacije", rekao je izvor za Si-En-En.

Portparol "Diskorda" potvrdio je u saopštenju da platforma sarađuje sa organima za sprovođenje zakona u istrazi.

Špijuniranje je, navodi se u tekstu, neizbežno za američko prikupljanje obaveštajnih informacija na globalnom nivou. Međutim, diplomate iz nekih od pomenutih zemalja navele su za Si-En-En da je frustrirajuće – i štetno po reputaciju SAD – videti sve te informacije u javnosti.

Kako se dodaje, američki saveznici trenutno vrše procenu štete i pokušavaju da utvrde da li su neki od njihovih izvora ugroženi.

Alarmantna otkrića o stanju ukrajinskih snaga

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman izrazio je zabrinutost zbog procurilih informacija o ratu u Ukrajini koje su "onesposobile zemlju na bojnom polju".

On je istakao da je "alarmantno" videti dokument iz februara pod naslovom "Rusija-Ukrajina: Bitka za region Donbasa verovatno vodi u pat poziciju tokom 2023. godine".

"Biće teško postići dobitke za Ukrajinu, a svakako nije od pomoći da se javno otkrije privatna američka procena koja ukazuje na verovatan jednogodišnji zastoj", rekao je zvaničnik. 

Špijuniranje prijatelja

Si-En-En je pregledao 53 dokumenta koja su procurila, a čini se da svi datiraju od sredine februara do početka marta ove godine.

Jedan dokument otkriva da su SAD špijunirali Zelenskog.

"To nije iznenađujuće", rekao je izvor blizak ukrajinskom predsedniku, navodeći da su ukrajinski zvaničnici "veoma frustrirani zbog curenja".

U izveštaju američke obaveštajne službe se ističe da je Zelenski krajem februara predložio udar bespilotnim letelicama na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti, budući da Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno da dosegne toliko daleko.

U drugom obaveštajnom izveštaju se navodi da bi Kina mogla da iskoristi ukrajinske udare na ciljeve u Rusiji "kao priliku da predstavi NATO kao agresora" i poveća svoju pomoć Rusiji.

Jedan dokument detaljno opisuje razgovor dva visoka zvaničnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje o zabrinutostima Saveta za nacionalnu bezbednost te zemlje u vezi sa američkim zahtevom za municijom.

Zvaničnici su bili zabrinuti da bi isporuka municije, koju bi SAD potom poslale Ukrajini, prekršila politiku Južne Koreje da ne isporučuje naoružanje zemljama u ratu.

Kako se navodi, jedan od zvaničnika je tada predložio da se politika države "zaobiđe, bez da se promeni" – prodajom municije Poljskoj.

Dokument je već izazvao kontroverzu u Seulu, a južnokorejski zvaničnici su rekli novinarima da o tom pitanju planiraju da razgovaraju sa Vašingtonom, navodi "Njujork tajms".

Obaveštajni izveštaj o Izraelu je u međuvremenu izazvao negodovanje u Jerusalimu.

U izveštaju koji je izradila CIA navodi se da je glavna izraelska obaveštajna agencija Mosad ohrabrivala proteste protiv nove vlade te države – "uključujući nekoliko eksplicitnih poziva na akciju".

Kancelarija izraelskog premijera je u nedelju ujutro odgovorila u ime Mosada, nazvavši izveštaj "lažljivim i bez ikakvog osnova".

"Mosad i njegovi visoki zvaničnici nisu – i ne podstiču – osoblje agencije da se pridruži demonstracijama protiv vlade, političkim demonstracijama ili bilo kakvoj političkoj aktivnosti. Mosad se uopšte nije angažovao u demonstracijama i posvećen je vrednostima služenja državi koja je vodila agenciju od osnivanja", navodi se u saopštenju.

Takođe je dobijen uvid u to kako SAD procenjuju politiku svojih saveznika i na koji način planiraju da izvrše uticaj kako bi je promenili.  

U dokumentu pod nazivom "Izrael: Putevi do slanje vojne pomoći Ukrajini", navodi se da će Jerusalim "verovatno razmotriti pružanje smrtonosne pomoći Kijevu pod povećanim pritiskom SAD ili zahvaljujući prividnom pogoršanju odnosa sa Rusijom".

Otkriveno je šta SAD misle o namerama pojedinih evropskih zemalja da doniraju borbene avione Ukrajini.

Bugarska je 23. februara, kako se navodi u izveštaju, izrazila spremnost da pokloni flotu aviona MiG-29 Ukrajini – što je, kako se ocenjuje, "izazov" koji će Bugarsku ostaviti bez borbenih aviona za vazdušnu policiju, sve dok "za najmanje godinu dana" toj državi ne budu isporučeni američki avioni F-16.

Si-En-En takođe tvrdi da je ogromno curenje otkrilo da "prodor SAD u rusko Ministarstvo odbrane i Vagner grupu seže dublje nego što se ranije mislilo".

Veliki deo informacija o Rusiji je, kako navode, prikupljen putem presretnute komunikacije, što je izazvalo zabrinutost da bi Rusi sada mogli da promene način deljenja informacija kako bi bolje prikrili planove.

Mape kretanja i kapaciteti ruskih trupa su delimično dobijene od poverljivih izvora, a Pentagon se sada pribojava da bi ljudi koji su bili izvori informacija takođe mogli da budu ugroženi.

Dokumenti pokazuju da su SAD uspele da presretnu informacije o ruskim metama, uključujući i koje su ukrajinske termoelektrane, električne podstanice i železničke i transportne mostove ruske snage planirale da napadnu.

SAD su takođe uspele da presretnu rusku strategiju za borbu protiv tenkova NATO-a koji su ušli u Ukrajinu početkom aprila.

Upitan o slikama koje kruže na Tviteru i Telegramu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak za Si-En-En da Rusija "neme ni najmanju sumnju u direktnu ili indirektnu umešanost Sjedinjenih Država i NATO-a u sukob Rusije i Ukrajine".

"Nivo umešanosti postepeno raste. Pazimo na taj proces. To, naravno, čini celu priču komplikovanijom, ali ne može uticati na konačan ishod Specijalne operacije", rekao je on.