Svet

Raskrinkana bombaška zavera planirana pred Bajdenovu posetu?

Policijska služba Severne Irske, izgleda da je pokvarila planove IRA, pa će tako umesto "spektaklom" morati da se zadovolje samo neredima
Raskrinkana bombaška zavera planirana pred Bajdenovu posetu?© AP Photo/Susan Walsh,

Bombaška zavera IRA kojom su Bajdena plašili pred dolazak u Severnu Irsku, ali koje se on nije plašio, navodno je raskrinkana, prenosi "Independent".

"Belfast telegraf" je, naime, u nedelju objavio da su pripadnici republikanske paravojne grupe Nova IRA planirali da sutra u Deriju podmetnu bombu.

"Tražili su sastojke za naprave bombu. Veruje se da je Nova IRA planirala neku vrstu napada koji bi se poklopio sa Bajdenovom posetom, a koji je sličan minobacačkom napadu na policajce u Strabaneu prošlog novembra", rekao je neimenovani izvor za te novine.

Sagovornik lista iz republičkih vlasti takođe je za taj list potvrdio da je Tomas Melon, lider Nove IRA, zahtevao "spektakularan" način da pomrači Bajdenovu posetu.

"Želeo je da se dogodi nešto spektakularano, ali sa svim racijama Policijske službe Severne Irske i pretresima Britanaca, verovatno će morati da se zadovolji neredima na Uskršnji ponedeljak", rekao je izvor.

Nova IRA, je zapravo naslednik paravojne organizacije IRA koja je ugašena pre skoro dve decenije, a njen lider Melon je na listi za praćenje terorizma britanske kontraobaveštajne agencije MI5.

Bajden će u utorak doputovati u Belfast na obeležavanje 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, istorijskog sporazuma kojim su okončani decenijski sukobi u Severnoj Irskoj.

Zbog svih ovih najava, poslednjih nedelja, MI5 je povećao pretnju od terorizma u Severnoj Irskoj na "ozbiljnu".

I Policijska služba Severne Irske upozorila je je verovatno da irski ekstremisti na Uskršnji ponedeljak planiraju napade u Deriju.

Američki predsednik nedavno je poručio da ga odluka glavne domaće bezbednosne službe Velike Britanije da podigne nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj neće sprečiti da poseti region.

"Ne. Ne mogu da me spreče", istakao je Bajden.

Zbog ove posete u toku je velika bezbednosna operacija, a američki predsednik bi, kako je planirano, trebalo da obiđe Dablin i da se sastane sa irskim premijerom Leom Varadkarom i irskim predsednikom Majklom Higinsom.

image