Blinken: Članice NATO-a da povećaju vojnu potrošnju

Izdvajanje dva odsto BDP-a za odbranu trebalo bi da bude donja, a ne gornja granica, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken

Članice NATO-a treba da povećaju vojnu potrošnju i da troše više od dva odsto BDP-a za odbranu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu objavljenom za medijsku grupu "Funke".

"Sa američkog gledišta, dva odsto trebalo bi da bude donja, a ne gornja granica", rekao je Blinken.

On je podsetio da od 2022. godine postoji novi strateški koncept NATO-a, koji odražava izazove našeg vremena.

"Mi pružamo vojnu pomoć Ukrajini od početka rata, što je dovelo do toga da su zemlje NATO-a počele da smanjuju zalihe oružja. Ove praznine treba popuniti, obezbediti stabilan tempo odbrambene proizvodnje i potrošnje za odbranu", rekao je američki državni sekretar.

Blinken je naglasio da Vašington pokušava da obezbedi ispunjavanje obaveza preuzetih na samitu NATO-a u Velsu 2014. godine.

"U to vreme, cilj je bio da svaka zemlja izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu", objasnio je Blinken.

"Procenjujem da će oko dve trećine članica NATO sledeće godine dostići cilj od dva odsto. Ovo je dobro, ali želimo da svi to ostvare", naglasio je američki državni sekretar.

Prema njegovim rečima, na samitu NATO-a u julu u Viljnusu moraće da se odluči šta je neophodno za budućnost posle 2024. godine.