Svet

Vodič "Njujork tajmsa" kroz curenje poverljivih podataka Pentagona

Bivši američki zvaničnici ocenjuju za "Njujork tajms" da se čini da je neko presavio tajne materijale sa brifinga, stavio ih u džep, a zatim ih izneo i fotografisao
Vodič "Njujork tajmsa" kroz curenje poverljivih podataka Pentagona© Photo Illustration by Mario Tama/Getty Images

Mnoga pitanja o strogo poverljivim dokumentima Pentagona koji su procurili na društvenim mrežama i dospeli u javnost ostala su bez odgovora, piše "Njujork tajms" u "kratkom vodiču kroz procurele američke obaveštajne podatke".

Da li su dokumenti autentični? Zvaničnici tvrde da, barem većinski — jesu.

Američki zvaničnici su uznemireni zbog otkrivanja tajnih informacija, a Federalni istražni biro radi na utvrđivanju izvora curenja, navodi se u tekstu.

Nije jasno ko je, i sa kojim ciljem, obnarodovao izveštaje, ali postoje jaki dokazi u prilog tezi da je posredi curenje, a ne hakovanje, piše američki list pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Bivši zvaničnici koji su pregledali materijal kažu za "Njujork tajms" da se čini da je neko presavio tajne materijale sa brifinga, stavio ih u džep, a zatim ih izneo i fotografisao.

Budući da su pojedini dokumenti bili "samo za oči SAD", velika je verovatnoća da je informacije odao i objavio američki zvaničnik, navodi list.

Iako dokumenti možda neće suštinski promeniti razumevanje onoga što se dešava na bojnom polju u Ukrajini, oni mogu ponuditi korisne uvide - ili barem dragocene tragove - istreniranom oku ruskog ratnog stratega.

Dokumenti ne sadrže konkretne borbene planove ukrajinske kontraofanzive koja se očekuje u narednih mesec dana, ali oni detaljno navode tajne američke i planove NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči ofanzive.

U njima se takođe otkriva da su ukrajinske snage u težem položaju nego što je Kijev javno priznao.

Bez priliva municije, pokazuju dokumenti, sistem protivvazdušne odbrane koji je držao rusko vazduhoplovstvo na odstojanju mogao bi uskoro da propadne, što bi omogućilo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da pomoću borbenih aviona promeni tok rata, dodaje se.

Kako ocenjuje "Njujork tajms", činjenica da su materijali procurili — a posebno potvrda da američka vlada podjednako špijunira i saveznike i protivnike — može da bude štetna za savez država ujedinjenih oko Ukrajine, a može ih nagnati da dvaput razmisle pre nego što razmene poverljive informacije u budućnosti.

Dokumenti Pentagona koji su procurili otkrivaju i da su se SAD duboko uvukle u ruske bezbednosne i obaveštajne službe, dozvoljavajući Vašingtonu da upozori Ukrajinu o planiranim udarima i stekne uvid u snagu ruske vojske.

To sada može da se promeni.

Curenje potencijalno može da nanese veliku štetu ukrajinskim ratnim naporima time što otkriva o kojim ruskim službama SAD znaju najviše, što će Moskvi dati priliku da prekine izvore informacija.

Ipak, nisu objavljene samo poverljive informacije o Ukrajini i Rusiji.

Analitičari koji su pregledali dokumente na sajtovima društvenih medija kažu da rastući fond objavljenih informacija uključuje i osetljive podatke o Kanadi, Kini, Izraelu i Južnoj Koreji, Indo-Pacifiku i Bliskom istoku.

Takođe je otkriveno da je hakerska grupa pod vođstvom ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) "možda upala u kanadsku kompaniju za gas u februaru i nanela štetu njenoj infrastrukturi", piše "Njujork tajms".

U proceni Pentagona se zaključuje da je rukovodstvo Mosada, izraelske spoljne obaveštajne službe, ohrabrilo osoblje agencije i izraelske građane da učestvuju u protestima protiv izraelske vlade.

Izraelski zvaničnici negirali su navode iz izveštaja.

Zvaničnici u Južnoj Koreji, ključnom američkom savezniku, rastrzani između pritiska Vašingtona da pomogne u isporuci municije za Ukrajinu i sopstvene zvanične politike koja podrazumeva da se ne šalje vojna pomoć državama koje su u ratu, strahuju da bi SAD mogle da preusmere južnokorejsko oružje u Kijev.

Podaci otkrivaju da aktivnosti Vagner grupe, kako piše američki list, "cvetaju u velikom delu sveta". Vagner radi na tome da osujeti američke interese u Africi i razmatra širenje na Haiti, baš pred nosom SAD.

Kako bi se pripremile za napade tenkovima koje je Kijevu isporučio NATO, ruske snage će isplaćivati bonuse trupama koje uspeju da ih oštete ili unište.

Jedan od dokumenata prikazuje američki plan da nagovore Izrael da obezbedi oružje Ukrajini, što je u suprotnosti sa trenutnom izraelskom politikom, navodi se u "kratkom vodiču" "Njujork tajmsa".

image