Rojters: Curenje dokumenata iz Pentagona je "posao iznutra"

Američki istražitelji navodno imaju četiri ili pet teorija o tome šta je motivisalo stranu koja stoji iza curenja dokumenata

Pentagon sumnja da je američki državljanin možda stajao iza curenja gomile poverljivih informacija koje sadrže nekoliko bombastičnih otkrića, preneo je Rojters.

Fotografije dokumenata za koja se veruje da potiču iz Pentagona, a mnoga su označena kao veoma poverljiva, pojavile su se na internetu u martu. Međutim, zapadni mediji su o njima počeli da bruje tek prošle sedmice.

Dokumenta sadrže navodne podatke Pentagona o vojnoj strategiji i resursima Ukrajine, navodne ilegalne aktivnosti nadzora SAD protiv Izraela i izveštaje da je Mosad organizovao demonstracije protiv premijera Benjamina Netanijahua.

Postoji više teorija o mogućoj motivaciji iza curenja informacija, rekao je neimenovani američki zvaničnik Rojtersu. One se kreću od "nezadovoljnog zaposlenog do insajderske pretnje koja je aktivno želela da potkopa interese američke nacionalne bezbednosti", objavila je novinska agencija.

Deo tekuće istrage fokusira se na ispitivanje koliko se obaveštajni podaci dele interno kako bi se ograničio uzorak mogućih krivaca, rekli su izvori.

Rojters je naglasio da ne može nezavisno da potvrdi autentičnost materijala koji su procureli. Američki istražitelji tvrde da ne mogu da isključe da su neka od dokumenata lažna kako bi omeli istragu ili širili lažne informacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je jedna od meta američke špijunaže, javio je Si-En-En.