Svet

Parohijani UPC formirali lanac i ne puštaju otimače crkve u hram u Hmeljničkoj oblasti

Na samom početku Strasne sedmice pristalice PCU pokušavaju da isprovociraju vernike kanonske crkve i ne libe se da svoju agresiju i mržnju pokažu pred mnogobrojnim kamerama novinara
Parohijani UPC formirali lanac i ne puštaju otimače crkve u hram u Hmeljničkoj oblastiwww.globallookpress.com © SOPA Images

Oko 200 parohijana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) brani Sabornu crkvu Aleksandra Nevskog u gradu Kamenec-Podoljski u Hmeljničkoj oblasti kako pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) ne bi ušle u hram i otele ga, kao što se desilo sa mnogobrojnim crkvama u toj oblasti, javlja Savez pravoslavnih novinara (SPN).

"Oko 200 parohijana UPC stoji na ulazu u hram sa ukrajinskom zastavom, napravili su lanac, poju molitve molitve i ne puštaju unutra pristalice PCU, koji zahtevaju da Saborna crkva Aleksandra Nevskog pređe u vlasništvo nekanonske strukture. Bilo je malih sukoba", piše "Obšestvenoje".

Na samom početku Strasne sedmice pristalice PCU pokušavaju da isprovociraju vernike kanonske crkve i ne libe se da svoju agresiju i mržnju pokažu pred mnogobrojnim kamerama novinara.

Kako prenosi "Redovka" ispred crkve se okuplja omladina sa crveno crnim zastavama Desnog sektora, pokreta pod čijim okriljem se nalazi desetak neonacističkih organizacija i sa LGBT zastavama i uzvikuju "Gubite se moskovski popovi".

Savez pravoslavnih novinara objavio je snimak na kojem jedan od pristalica PCU pokušava da se ugura između parohijana UPC koji brane saborni hram i gura ih. Policija je u pripravnosti, ali ne interveniše.

Jedna parohijanka je trenutno hospitalizovana jer su je gurnuli prilikom napada na crkvu, a neki vernici tvrde da agresori koriste gas protiv njih, javio je SPN.

Gonitelji crkve su do sada osmislili mnogo načina za otimanje hramova kanonske UPC, ako im ne ide "pravnim putem" onda to rade silom.

Jedan od "pravnih" načina je skupljanje potpisa, oko crkve se okupljaju predstavnici PCU, koji nemaju nikakve veze ni sa crkvom ni sa kanonskom UPC kojoj crkve pripadaju, i onda skupljanjem potpisa organizuju glasanje da hram pređe u vlasništvo PCU.

Ovo nije jedini hram koji verni narod golim rukama štiti od napadača. 

Kijevski režim u poslednjih godinu dana predano radi na progonu UPC iz Ukrajine. Uz podršku tamošnjih vlasti, otpadnička PCU pljačka crkve, a raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike. U brojnim regionima lokalne vlasti zabranjuju bogosluženja jedinoj kanonskoj Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini pozivajući se na njenu povezanost s Rusijom.

image